Ljetni odmor 2021. – nekako je i to došlo. Doista nam je potreban odmor, opuštanje od nekih raznih grčeva s kojima živimo već godinu i pol, odmor od pandemijskog zamora. Željni smo druženja, dragih ljudi, događanja, osame, promjene okoline… Virusi baš i ne uzimaju godišnje odmore pa rizici koji su inače povezani sa virusnim infekcijama i bolestima i dalje postoje, bili vi na odmoru ili ne

maja kolumna

Ove godine, pogotovo od početka ljeta, ponekad se čini kao da smo u post-pandemijskom razdoblju, već se zaboravljaju maske u trgovini, dio nas je cijepljen i to već dvjema dozama (ovisno o cjepivu) i osjećamo se ipak sigurnije. Kreću događanja po gradovima, koncerti, terase su pune, ljetne destinacije ubrzano popunjavaju kapacitete, ceste su zakrčene još od produženih praznika u lipnju. Ipak, virus koji izaziva COVID-19 nije nestao, on ljetuje s nama i oko nas i važno je da pazimo koliko možemo i u ovim opuštenijim okolnostima. Pandemijski zamor dovodi do opadanja motivacije za pridržavanje propisanih i preporučenih epidemioloških mjera i vjerojatno vam se dogodilo da ste npr. koji put uletjeli u trgovinu bez maske na licu i tek se naknadno sjetili da ju nemate. Reakcije na to od strane zaposlenika također su sve slabije. Ova nova opuštenost u kombinaciji sa zamorom može dovesti do podcjenjivanja rizika obolijevanja od COVID-19, ali i nekih drugih infekcija koje, zbog svega ovoga, nerijetko padaju u drugi plan, a i inače im se pridaje premalo značaja s obzirom na posljedice koje mogu izazvati ako se ne otkrivaju i ne liječe na vrijeme. 

Virusni hepatitis 

Kako se uskoro bliži Svjetski dan hepatitisa htjela bih vas podsjetiti na ovaj često zanemareni javnozdravstveni problem. Svjetski dan hepatitisa (engl. World Hepatitis Day) obilježava se svake godine 28. srpnja s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. 

Ovdje se možete nešto detaljnije informirati o virusnom hepatitisu: Sve što trebate znati o virusnom hepatitisu – prenošenje, simptomi, liječenje…

"HEPATITIS NE MOŽE ČEKATI!" (engl. HEP can’t wait! https://www.worldhepatitisday.org/) slogan je ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svjetskog saveza za hepatitis (engl. World Hepatitis Alliance), koja naglašava potrebu za ubrzanjem napora za eliminaciju hepatitisa, koji su posebno usporeni tijekom pandemije bolesti COVID-19. 

Nositelj nacionalne kampanje je Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) uz potporu Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Grada Zagreba i Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Aktivnosti podržavaju i brojne druge institucije i partneri. Izdvojene informacije iz kampanje možete pročitati u nastavku, a detaljnije informacije i vizuale ovogodišnje kampanje možete pronaći ovdje.

Virusni hepatitisi još su uvijek globalni javnozdravstveni izazov jer svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba izgubi život od posljedica bolesti povezanih s hepatitisom. Više od 1.1 milijun života izgubljen je svake godine zbog posljedica infekcije hepatitisima B i C. Na infekcije virusnim hepatitisima B i C stavlja se poseban naglasak jer bolesti koje izazivaju pripadaju takozvanim "tihim bolestima" odnosno bolestima koje dugo vremena teku bez prepoznatih simptoma. Dugotrajna, neliječena infekcija virusnim hepatitisima B i C može uzrokovati teška oštećenja jetre i zdravlja. Hepatocelularni karcinom kao posljedica neliječene bolesti u stalnom je porastu, a većina slučajeva otkrije se u fazi kasnoj za uspješno liječenje ili je liječenje znatno otežano. Testiranje na hepatitis B i C uz kliničke procjene stručnjaka jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti. 

maja kolumna

U doba pandemije bolesti COVID-19 testiranja na virusne hepatitise B i C smanjena su za oko 60% te danas u svijetu čak 9 od 10 zaraženih osoba nije svjesno svog statusa. Trenutna situacija značajno negativno utječe na dostizanje globalnih ciljeva SZO za eliminaciju hepatitisa do 2030. godine. Ovaj plan eliminacije omogućilo je uvođenje revolucionarne terapije direktno djelujućim protuvirusnim lijekovima kojima se kronični hepatitis C može u potpunosti izliječiti. Prema procjenama epidemioloških istraživanja u Hrvatskoj oko 25.000 osoba ima kronični hepatitis B, a oko 40.000 osoba nosioci su protutijela na hepatitis C. Prema procjenama matematičkih modela oko 12.000 osoba treba se liječiti od hepatitisa C te ih je potrebno uključiti u liječenje direktno djelujućim protuvirusnim lijekovima. 

Broj novooboljelih od hepatitisa B u Hrvatskoj je kontinuirano u padu nakon uvođenja cijepljenja protiv hepatitisa B u nacionalni program cijepljenja. U Hrvatskoj se protiv hepatitisa B od 1999. godine rutinski cijepe djeca u dobi od 12 godina, a od 2007. godine i dojenčad. Ovo je izvrstan primjer nužnosti i uspješnosti dugogodišnjeg programa cijepljenja koji je dosad sačuvao mnoge živote.

Virusni hepatitis – Testiraj se! Liječi se! Izliječi se!

Besplatno, anonimno, pouzdano i brzo testiranje na hepatitis C iz oralne tekućine s rezultatom za 20 minuta – dostupno tijekom cijele godine u sklopu rada CheckPoint centra Zagreb, te ostalim dijagnostičkim metodama u sklopu rada Centara za testiranje Zavoda za javno zdravstvo, Dijagnostičke ambulante Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zagreb i drugih centara dostupnih u Tražilici zdravstvenih usluga mobilne aplikacije Spolno zdravlje

Informacije o prevenciji i dijagnosticiranju hepatitisa C možete pronaći na sljedećim poveznicama:

• besplatni e-learning tečajevi i stručni edukativni sadržaji za zdravstvene djelatnike dostupni su na www.volimzdravlje.hr
• sve o hepatitisu i podrška građanima dostupna je u mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu ili na www.hepatitis.hr

Web stranica hepatitis.hr te prateća besplatna mobilna aplikacija Sve o hepatitisu sadržavaju informacije koje je važno znati o hepatitisu i njegovom utjecaju na jetru, vrstama hepatitisa, rizicima, načinima zaštite te preporuke za testiranje i mogućnosti testiranja diljem Hrvatske. Osim informativnog dijela, aplikacija nudi i interaktivni kalkulator rizika s ciljem prepoznavanja rizične izloženosti hepatitisima B i C uz savjete i preporuke za testiranje, mogućnost direktnog kontakta sa stručnjacima koji će vam odgovoriti na pitanja te interaktivni podsjetnik kao jednostavan način planiranja redovitog uzimanja lijekova ili drugih zadataka koji su korisniku važni. Aplikacija recenzirana od strane stručnjaka, besplatna je i dostupna svima.

Za detaljnije informacije o rizicima, testiranju i liječenju u konkretnim situacijama obratite se stručnjacima te vašem liječniku obiteljske medicine.

maja kolumna

Spolno zdravlje 

Uz virusni hepatitis B koji je prenosiv spolnim putem, ne zaboravite i na ostale spolno prenosive infekcije (ne samo virusne nego i bakterijske) tijekom ljetnih odmora, čuvajte spolno zdravlje i budite odgovorni prema svom i tuđem spolnom zdravlju.

Osim ako ste u monogamnoj vezi bez prijašnjih partnera ili nakon što ste se oboje testirali, najbolje Vas od SPB može zaštititi upotreba kondoma pri svakom spolnom odnosu. Protiv uzročnika nekih SPB možete se i cijepiti (HPV, HBV). Ginekološki pregled barem jednom godišnje te redoviti Papa test najbolja su prevencija zloćudnih procesa ženskih spolnih organa. Nijedan spolni odnos nije bez rizika, stoga vodite računa o svom i tuđem spolnom zdravlju. Više o pravilnoj upotrebi kondoma, zaštiti od spolno prenosivih bolesti, testiranju i odgovornom spolnom ponašanju potražite u aplikaciji i na web stranici Spolno zdravlje.

Sigurno na Suncu

Ove godine već smo u nekoliko navrata iskusili visoke ljetne temperature i toplinske valove, a još ih je pred nama. Bili na moru ili na kontinentu, izloženi smo mogućim rizicima te ponekad možda uz sve drugo što nam se događa, zaboravimo brinuti o našem najvećem organu - koži.

Kako se zaštititi od mogućih posljedica i pripremiti na velike vrućine možete pročitati u preporukama objavljenima na stranicama HZJZ:

Preporuke za ponašanje tijekom velikih vrućina

Dolaskom ljetnih vrućina, oslobađamo se slojeva odjeće, a kožu, često bez odgovarajuće pripreme, izlažemo sunčevoj svjetlosti čime povećavamo rizik da UV zračenje uzrokuje nastanak zloćudnih novotvorina na koži (npr. melanoma). Studenti Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) osmislili su i pokrenuli javnozdravstvenu intervenciju "Koža pamti sve", projekt prevencije melanoma. Budući da naša koža uistinu pamti sve – svako naše neoprezno i prekomjerno izlaganje suncu te svaku opeklinu, cilj ovog projekta naučiti je što veći broj ljudi kako izvršiti samopregled madeža i kako se pravilno zaštititi od sunca.

Više materijala o samopregledu madeža, pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji melanoma možete pronaći ovdje.

COVID-19 nije nestao, ljetuje s nama

Možda vam je COVID-19 sad nešto manje u fokusu, pogotovo ako ste negdje na odmoru, ali nije nestao. Možda ste se cijepili pa ste mirniji ili to tek namjeravate, možda oklijevate ili se bojite. Ili pak sve to prolazite s osobama iz vaše okoline. HZJZ objavljuje edukativne video materijale kojima će stručnjaci obuhvatiti širok spektar tema te razbijati najčešće mitove o cjepivima protiv bolesti COVID-19. Ovdje možete pogledati video o nuspojavama cjepiva, a na sljedećem linku možete pronaći dosadašnje objave pitanja i odgovora vezanih uz cijepljenje.

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti – najčešća pitanja i odgovori

maja kolumna

Treba nam predah, ali…

Kapacitet koji smo na početku (u prvom lockdown-u) imali kad smo se prilagođavali na tada novonastale okolnosti sada smo poprilično iscrpili i potrebne su nam neke nove strategije motiviranja za održavanje odgovornog ponašanja. Iako sada imamo cjepiva i neki od nas već su procijepljeni, zaustavljanje pandemije i dalje najviše ovisi o dobroj volji i motiviranosti svih nas da se pridržavamo preporučenih mjera poput fizičke distance, nošenja maski kad je potrebno, dezinficiranja ruku itd. U ovom periodu kad nam dolazi ljeto, mjere popuštaju, više smo vani, brojke su bile niže, sve više se i putuje pa to postaje još i više očito i ponekad se već teško i sjetiti da virus ipak ljetuje s nama i oko nas te da i dalje vrijede neke osnovne preporuke. 

Vjerujem i da je puno vas iscrpljeno od praćenja različitih izvora informacija i pokušaja da donesete informirane odluke koje će zaštititi i vas i vaše bližnje. Da vam je dosta samoprozvanih stručnjaka, ali i stručnjaka koji komentiraju područja za koja nisu stručni, a pogotovo političara koji svojim primjerom i načinom komunikacije nisu kod vas izazvali osjećaj povjerenja i sigurnosti te su nerijetko govorili i radili kontradiktorne stvari. Sigurno ste često bili zbunjeni, a nemamo svi privilegiju raspitati se o ovim temama kod stručnjaka kojima možemo vjerovati. Sve to stoji, i nije nikome u ovome lako, ali zato se informirajte na provjerenim izvorima informacija, raspitajte se koji su to izvori informacija, gledajte na više izvora informacija i ne upadajte u zamku društvenih mreža koje se pri nuđenju vama prilagođenog sadržaja vode vašim prethodnim pretraživanjima i zapravo vas vrte ukrug nudeći vam iste sadržaje. Nije lako danas se snalaziti na pretraživačima koji ovako funkcioniraju, ali to je vještina koju je moguće brusiti. 

S jedne strane, svi smo doista zaslužili predah, međutim rizik i dalje postoji. Neki ljudi doista ovise o tome da ih mi drugi koji možemo zaštitimo pridržavanjem mjera, testiranjem u slučaju rizika te cijepljenjem ako nemamo za to kontraindikacije. Cjepiva su visoko učinkovita, sprječavaju teže posljedice bolesti i štite bolje od preboljenja infekcije, ali nisu savršena. Možda ćemo mi cijepljeni proći s blagim simptomima, ali infekcija nije isključena te i dalje možemo ugroziti ljude oko sebe. Neki onkološki bolesnici npr. zbog terapije koju primaju ne mogu sad primiti cjepivo pa njihova zaštita te mogućnost kretanja među ljudima ovise o tome da se drugi koji mogu cijepe i pridržavaju mjera. Ima i drugih situacija i zdravstvenih stanja u kojima ovo vrijedi te osoba koje inače ne mogu primati cjepiva zbog težih alergijskih reakcija. Mnogi su izgubili voljene osobe ili se i dalje nose s posljedicama bolesti COVID-19. Možda vi trenutno niste među njima pa vam je u to teško povjerovati, ali ove situacije su stvarne i ne moraju se dogoditi u vašem dvorištu da bi postale istina. Mislite o sebi i o drugima kako se to ne bi vama dogodilo. 

Odmorite se, svima nam je to potrebno. Opustite se u granicama mogućnosti, ostanite odgovorni i na ljetnim praznicima. Štitite sebe i ljude oko sebe kako bismo se svi skupa mogli osjećati sigurnije.  

maja kolumna

Piše: Maja Erceg Tušek, mag. psih., SVE za NJU 

Webstranica: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/

Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.