Treba dobro sapunom prati ruke, prozračivati prostorije, izbjegavati kontakt sa zaraženim osobama, i javiti se odmah svom liječniku u slučaju simptoma gripe

pig kissSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) javila je 30.4., u jutarnjim satima, kako je donesena odluka o promjeni imena virusa koji se pojavio u Meksiku. Razlog - izbjeći pomutnju u vezi rizika koji se povezuje sa svinjama, spominjanim u imenu «svinjska gripa». Dick Thompson, glasnogovornik WHO-a, objasnio je kako je ta promjena imena uslijedila nakon prigovora poljoprivredne industrije i Agencije Ujedinjenih naroda Svjetskog Programa za hranu (WFP).


Spominjanje životinje moglo je, prema njihovom mišljenju, zbuniti potrošače. Zato je odlučeno vratiti se znanstvenom terminu virusa, H1/N1 influenza tipa A. Također Svjetska zdravstvena organizacija odredila je 5. stupanj opasnosti, najavljujući rizik od «neizbježne pandemije».

Širenjem glasina o svjetskoj pandemiji, sigurno ste sve brojniji vi koji si postavljate pitanje o tome što je zapravo svinjska gripa. Ako pogledate u medicinske leksikone i enciklopedije, crno na bijelom stoji da je «svinjska gripa prenosiva zarazna bolest virusnog porijekla koja napada svinje svih uzrasta. Usko je povezana sa ljudskom gripom». 

Važno je istaknuti - svinjska gripa se ne dobiva jedući svinjsko meso (virus ne preživljava u kuhanju). Ali naprotiv, prenosi se vrlo lako s kože na kožu među ljudima, ili sa žive životinje koja živi u čovjekovoj blizini. U rizičnim zonama treba nositi masku (preko nosa i usta).

Iako u Hrvatskoj još nijedan slučaj nije zabilježen, preporučljivo je biti oprezan što se tiče putnika koji dolaze ili se vraćaju iz Meksika i SAD-a. Oni moraju posvetiti više pažnje sljedećim simptomima:

  • Temperatura
  • Kašalj
  • Tjelesna malaksalost
  • Umor
  • Bolovi u mišićima

Pritom ne treba zaboraviti da inkubacija traje do 5 dana. Za svaki alarmantan znak treba se obratiti liječniku obiteljske medicine ili bolnici za infektivne bolesti u svom gradu. 

Glavna poteškoća je u tome što trenutno ne postoji cjepivo za ljude protiv svinjske gripe, a cjepivo protiv sezonske gripe ne štiti od spomenute gripe. Ako neka cjepiva i usporavaju bolest, specijalizirani laboratoriji tek su započeli proces pripremanja cjepiva protiv svinjske gripe, za koji je potrebno 4 do 6 mjeseci.

Kako se zaštititi? Treba dobro sapunom prati ruke, prozračivati prostorije, izbjegavati kontakt sa zaraženim osobama, i javiti se odmah svom liječniku u slučaju simptoma gripe.

I jasno, vrlo je preporučljivo odgoditi ili otkazati svoje putovanje u Meksiko dokle god je situacija alarmantna.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.