Sama činjenica da se tijekom godišnjih odmora odmičemo od svakodnevnice te putujemo na neka nama draga odredišta već budi osjećaj olakšanja. Međutim ne smijemo zaboraviti da se naše tijelo ne opušta na sklopku, tijelu je potreban određeni dio vremena kako bi postigao ravnotežu. Vjerujem da većina vas tijekom prvih nekoliko dana odmora još uvijek ponavlja rečenicu "Još se nisam uspjela do kraja opustiti"

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Movement Balance System

Znanstvenici kažu da je potrebno oko 3-5 dana tijelu i umu za primanje informacija da je vrijeme odmora. Znam da će mnogi i na godišnji krenuti s laptopom (prva sam među njima) u želji da završe još nekoliko sitnih poslova. Zaboravljamo pritom da je našem tijelu ipak potreban duži odmak od svakodnevnih poslova kako bi se potpuno regenerirao jer u protivnom možemo očekivati da se sa godišnjeg vratimo umorniji nego što smo krenuli. Kako se ne bi dogodila ovakva situacija iskoristite svoj izdisaj i vodu. Upravo ova kombinacija pomoći će vam da tekućinom zadržite na visokoj razini svoje tjelesne i mentalne sposobnosti, a refleksom izdisaja ubrzate proces regeneracije.

1. Refleks izdisaja

Osjećate li kronični umor od posla jedan dio odgovornosti leži u vašem načinu disanja. U većini stresnih situacija reagirat ćete s refleksom udaha, a ne izdaha, jer nam je to zapisano u genima. Čak su i naši drevni preci bježeći pred leopardom duboko udahnuli kako bi mogli dovoljno brzo trčati, dok mi nakon stresne situacije tijekom cijelog ostatka dana malo više udišemo nego što izdišemo. Na taj način podižete razinu rh vrijednosti u krvi, razina kalcija opada što uzrokuje sužavanja žila. Tada najvjerojatnije posegnete za tabletom za glavu ili živce zbog naglog pada energije. Sve su to posljedice nedovoljnog izdisaja. Iskoristite godišnji odmor za razvijanje refleksa izdisaja.

odmor u pirodi

Pokušajte kod sljedećeg stresnog trenutka nakon početnog udaha, polagano i što dulje izdisati. Podizat ćete razinu kalcija koja će vas opustiti. Međutim, da biste postigli taj famozni refleks, izdisaj koji nas može odvući od svih neželjenih posljedica u tijelu, potrebno ga je ponavljati tijekom jednog mjeseca. iskoristite dane godišnjeg odmora za razvijanje novog refleksa, refleksa za izdisaj i shvatiti ćete da smo ipak tijekom evolucije u nekim stvarima pozitivno napredovali.

2. Voda

Sagledavajući činjenice da je čak 80% zemljine površine pokriveno vodom, a ljudsko tijelo sadrži oko 90% vode možemo zaključiti da je voda najvažniji faktor u nastajanju i održavanju života. Čovjek bez vode može živjeti 72 sata, pa često tu činjenicu iskorištavamo. Nije rijedak slučaj da i po nekoliko sati ne popijemo ni kap vode, a kada se upali tjelesni alarm - žeđ, već smo dehidrirali.

Dolaskom toplijih dana potrebno je mijenjati svoje navike vezane za konzumaciju vodu. Pojačano znojenje tijekom ljeta oduzima tijelu oko tri litre tekućine koje je potrebno nadoknaditi. Osjećate li povećani umor, manjak koncentracije ili čak glavobolje moguće je da vam nedostaje tekućine u organizmu. Voda ne suzbija samo dehidraciju, ona posjeduje bezbroj vrijednosti koje je potrebno osvijestiti da bi promijenili lošu naviku, ne ispijanja vode. Voda, ako se konzumira prije jela smanjuje apetit te ubrzava metabolizam, dehidracija može narušiti mentalne sposobnosti, jer mozak je vrlo osjetljiv na smanjenje razine tekućine u organizmu, a suha koža može biti pokazatelj smanjenje razine tekućina u tijelu. Koliko je potrebno unijeti tekućine dnevno vrlo je individualno, jer zavisi o vašoj težini, načinu prehrane, te tjelesnoj aktivnosti.

www.mbs.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.