Mažuran se kao ljekovita biljka koristi od davnina. Grci su ga koristili kao začin, kod probavnih tegoba i kao sredstvo protiv trovanja. Danas se prvenstveno koristi kao začin i dodatak mnogim jelima, a od mažurana se dobiva eterično ulje (Origanum marjorana) koje ima topli, zagrijavajući miris

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Eterično ulje mažurana ima iznimno dobro djelovanje kod tahikardija, povišenog krvnog tlaka, hipertireoze, nervoze i stresa. Također, koristi se kod bolova u mišićima i zglobovima i kod menstrualnih bolova. Budući da širi i opušta krvne žile izvrsno djeluje kog migrena i glavobolja. Odlično djeluje protiv napuhnutosti, bolova u trbuhu, mučnina i povraćanja.

Ima antibakterijsko djelovanje, pa se može koristiti kod trovanja hranom, bakterijskih infekcija debelog crijeva, mokraćnog sustava i svih drugih bakterijskih infekcija. Učinkovit je i protiv virusa, pa ga možemo koristiti kod prehlada, viroza i gripa, pomaže iskašljavanje nakupljene sluzi u plućima i umiruje kašalj. Na emotivnoj razini pomaže osobama koje se nalaze u dubokim emocionalnim traumama, daje osjećaj smirenosti i sigurnosti. 

Meni je to jedno od dražih eteričnih ulja, ima zaista široki spektar djelovanja, pa bih vam preporučila da ga uvrstite na listu eteričnih ulja koja svakako treba imati, jer sa samo jednom bočicom ovog ulja možete pokriti zaista veliki broj tegoba.

mazuran

Napomena: Eterično ulje mažurana se često zbog sličnosti u nazivu zamjenjuje sa eteričnim uljem divljeg origana (Origanum vulgaris), što može biti vrlo opasno s obzirom da je eterično ulje divljeg origana iznimno jako fenolno ulje i može biti jako iritatno i agresivno. Zato priliko kupnje obratite pažnju na nazv ulja koje kupujete.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.