Žižula je šarmantan i neobično uređen Wine and Gourmet Shop u zagrebačkoj Radićevoj ulici, s odličnom ponudom vrhunskih vina te sicilijanskih delikatesa
Mediteranske zemlje, kao i ostale, vole koketirati s mitologijom. Jedan je od skradinskih mitova taj da se Odisejevi mornari nisu htjeli vratiti kući jer su halucinirali pijući rakiju od žižule. Bili su i sretni i nesretni. Žižula vadi iz zaborava i vodi u zaborav. Ona je puls života i puls smrti. Eros i Thanatos. Žižula je ime i osebujnog Wine and Gourmet Shopa u zagrebačkoj Radićevoj ulici, s odličnom ponudom vrhunskih vina te sicilijanskih delikatesa. Vina koja možete kupiti u Žižuli od vrhunskih su proizvođača koji ne pristaju na kompromise i lakša rješenja, o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja na svjetskoj razini. Kod svih vina riječ je o najnaprednijoj tehnologiji koja se u osnovi vraća na klasični tradicionalni pristup obradi zemlje i grožđa: ručne selekcije i preše, metode zaustavljanja aroma i mirisa, sadnja biljaka koje sprječavaju ili nagovještavaju bolesti (npr. ruža)... U Žižuli su zastupljeni vinari poput - Antinori, Dante Rivetti, Terredora, D'orta e de Conciliis...
Žižula ima ,,samo“ delikatese sa Sicilije (Sicilian Exquisiteness) jer ni ona sama ne pristaje na kompromise u hrani i ono što se naziva gurmanskim. Riječ je o firmi koja se nalazi u podvulkanskoj zoni (izuzetno mineralna i hranjiva zemlja) u kojoj svaki proizvod dolazi od autohtonog sjemena (primjerice Hrvatska ima samo 4% sačuvanog sjemena) i puni se na ručni način bez dodavanja aditiva. Imaju proizvode koji obogaćuju i oplemenjuju amaterske i profesionalne cuisine: butarda od tune, reducirana vina, brašno od pistacije, ručno izrađene čokolade (po južnoameričkim recepturama koje su španjolski mornari preuzimali i prenosili na Siciliju,mjesto Modica bilo je španjolska luka,zajedno s robom), med (eukaliptus, majčina dušica, delikatesni med s bademima i pistacijom, limun i naranča; njihovi limuni i naranče drukčija su vrsta od naših te dozrijevaju 4-5 puta godišnje), džemovi (murva/dud, jabuke s Etne, kruške i kakao...), marmelade (limun, mandarine, naranče; autohtone crvene naranče rijetke su u Evropi), tjestenine (sastojci samo durum pšenica i voda; dizne od bronce), paštete (češnjak, artičoka i pistacija,koromač, rajčica i kapari), namazi (badem, lješnjak).
Također, u Žižuli se mogu ekskluzivno kupiti ručno pravljene lampe i reflektori industrijskog dizajna Arteferrum-a, između ostaloga i unikatne stolne lampe. Žižula surađuje s DIZ/VIZ-om, tvrtkom koja je sudjelovala u vizualnom i prostornom uređenju (a i dalje će sudjelovati u izmjenama identiteta trgovine jer volimo mijenjati ideje i realizacije) te će se i njihova rješenja moći kupiti: nosači za boce, stolovi...). U Žižulu su pozvani svi koji žele uživati u razgovorima o vinu, u pseudohistoriografijama obitelji koje se bave vinima (i oni vole priče na međi fikcije i istine), u pričama o kuhinji, u jazzu...
Žižula, Wine and Gourmet, Radićeva 3, Zagreb
Đuki
@28.08.2015. 09:57 2Lijepo izgleda!
mares
@28.08.2015. 10:00 2Jooojj šta ovaj Zg sve ima....toliko mogućnosti svega..ahhh mi male sredine..:(( Pohvala za dućan!!!
Minimojka
@28.08.2015. 11:12 2divno, evo me, svakako ću svratiti :)
beba
@28.08.2015. 13:14 1Diiivnoooo!!! Jako zanimljivo!!! Uh, ima delicija koje želim probati....
katy32
@29.08.2015. 00:55 0Divno!
Nikolina
@05.09.2015. 15:23 0Otići ću obavezno, jako me zanimaju sicilijanske delicije. Super da je sve više takvih dučančića, voljela bih samo da nam je svima kupovna moć veća da si što više ljudi može priuštiti (bar povremeno) koju deliciju.