Efikasnu njegu prije, za vrijeme i nakon sunčanja mogu nam pružiti i biljni maslaci. Na tržištu postoji impozantan broj maslaca u ponudi, ali da vidimo koji su najčeće korišteni i najučinkovitiji

žena na suncu

Sunce i izlaganje sunčevim zrakama imaju vrlo povoljan učinak na organizam i bitni su za naše zdravlje. Izlaganje suncu omogućava stvaranje D vitamina koji je neophodan za apsorpciju kalcija i fosfora i na taj način jača kosti i sprječava osteoporozu. Osim toga podiže imunitet, sprječava pojavu kardiovaskularnih bolesti i upalnih stanja organa, i ima blagotvoran učinak kod kožnih oboljenja (psorijaza, ekcema...). Također, sunce ima pozitivan učinak na naše raspoloženje, djeluje protiv depresije, a toplina daje osjećaj ugode. Izlaganje suncu stimulira prizvodnju melatonina, hormona koji regulira san, raspoloženje i ima pozitivan utjecaj na imunitet. Suprotno tome predugo i prečesto izlaganje sunčevim zrakama izazva opekline, isušivanje, strenje kože, pojavu pjega, smanjenog imuniteta i u nekim slučajevima pojavu karcinoma kože.

Kako bismo izbjegli negativne utjecaje sunčevih zraka na našu kožu i uživali u onim pozitivnim, trebamo je pripremiti za takve izazove.

Prije svega je potrebno pripremiti kožu iznutra raznovrsnom prehranom, voćem i povrćem koje je bogato antioksidansima ( A, C, E i vitaminima B skupine) i mineralima (cink, bakar, mangan, i selen) i beta karotenima. Beta karoten je biljni pigment koji tijelo pretvara u vitamin A, antioksidans koji štiti tijelo od slobodnih radikala, a potreban za stvaranje pigmeta melanina koji daje boju koži. Najviše beta-karotena imaju narančasto, žuto i zeleno lisnato povrće i voće (mrkva, salata, naranče, rajčice, bundeva, brokula, maline, borovnice, kupine, crni ribizl, višnje i jagode, itd.). Što je intenzivnija boja, to je bogatiji izvor beta-karotena. Još jedan karotenoid koji pomaže koži da se brže adaptira na UV zračenje i štiti ju od indirektnog oštećenja DNK je likopen. Najviše likopena nalazi se u rajčicama, lubenici, crvenom grejpu. Obzirom da su karotenoidi topivi u ulju, preporuča se i oralno uzimanje biljnih ulja.

Osim toga potrebno je kožu pripremiti i izvana tako da se jednom tjedno rade pilnzi kako bi odstranili sasušene stanice na površini kože. Zatim, redovito nanositi biljna ulja koja su bogata karotenoidima (macerat urucuma, macerat mrkve, buriti, vučji trn) koja će se upiti u kožu, hidratizirati je i antioksidativnim djelovanjem zaštititi kožu od štetnog utjecaja UV zraka.

Efikasnu njegu prije, za vrijeme i nakon sunčanja mogu nam pružiti i biljni maslaci. Na tržištu postoji impozantan broj maslaca u ponudi, ali najčeće korišteni i nama napoznatiji su:

maslac za tijelo

Kakao maslac - (Theobroma cacao) - na tržištu se nalazi rafinirani žuti bez mirisa, nerafinirani žuti diskretnog mirisa i smeđi nefiltrirani jakog mirisa čokolade. Stvara blagi film na koži, daje glatkoću i sprječava isušivanje kože. Koristi se i u izradi krema za sunčanje zato što stvara lagani film koji sprječava isušivanje i djeluje vodootporno.

Kokos (Cocos nucifera) - je maslac, ali se tali na nižoj temperaturi od kakao maslaca, pa je po zimi obično bijela krutina (maslac), a po ljeti ulje. Iznimno se brzo upija. U sastavu dominiraju tzv. kratkolančane, zasićene masne kiseline poput laurinske. Hladno prešani maslac ima ugodan miris po kokosu. Koristi se u maslacima i uljima za kožu, kremama i drugim emulzijskim sustavima, balzamima za kožu i njegu usana, te u pakunzima za kosu. Kremama daje lakoću, a koži glatkoću.

Shea maslac - (Bitospermum parkii) – Afričke žene ga koriste za njegu osjetljive kože beba. Stvara zaštitni film na koži , njeguje je i hrani, a ima i lagani zaštitni faktor. Odlično je za njegu kože atopičara. Zasićene masne kiseline u pripravcima sa shea maslacem znaju napraviti male grudice što ne znači da se maslac pokvario.

Da biste napravili takav jedan fini njegujući maslac potrebno je svega par sastojaka i samo par minuta za izradu.

Evo jedan njegujući i jednostavan recept za potpunu njegu:

Shea maslac – 35g
Kokos – 10g
Macerat mrkve (ili urucuma) - 5g

Sastojke izvagati u čašicu, staviti u vodenu kupelj da se otopi. Kada je otopljeno uliti u posudicu za kreme, pustiti da se ohladi i maslac je gotov.

Ako napravite ovakav fini lagani maslac osim što ćete imati njegovanu kožu, i vaši «susjedi» na plaži će biti zadovoljni je će se od vas širiti fini ugodan miris.

Napomena: u pripravke za sunčanje eterična ulja se ne dodaju, pogotovo ne citrusna ulja jer mogu biti fototoksična.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.