Uz malo strpljenja, ljepila i nekolicine pramenova umjetne kose, u tren oka možemo imati zavodljivu i gustu frizuru. Magična riječ glasi - ekstenzije. Kako ih stavljati, njegovati, šišati...? Jesu li još uvijek apsolutni hit i tko ih najradije nosi?

jennifer lopez kosaZa sve one koji su razmišljali "da barem mogu imati dugu kosu već sutra", želju mogu vrlo lako i brzo ostvariti. Pomoću ekstenzija potrebno je tek koji sat da biste od kratke kose napravili dugu  i gušću frizuru.

Postavljanje i trajanje

Ekstenzije se stavljaju na „srednji pojas" glave. One moraju biti prekrivene gornjim slojevima kose tako da se spojevi ne vide, tj. da prirodno izlaze iz kose. Tanki pramenovi ekstenzija se lijepe pomoću lemilice na tanke pramenove prirodne kose što bliže korijenu.

Koliko će ekstenzije trajati ovisi o njihovoj kvaliteti te o stručnosti onih koji ih stavljaju, a prosječno vrijeme trajanja im je otprilike 6 mjeseci.

Podrijetlo

Podrijetlo ekstenzija može biti prirodno i sintetičko. Prirodne su, naravno, kvalitetnije i skuplje, ali i puno ljepše. Izrađuju se od europske ili azijske kose, a dolaze u mnogim nijansama.

One se tvornički tretiraju - boje, kako bi bile što sličnije prirodnoj boji te kako bi se mogle kombinirati nijansa svjetlije i nijansa tamnije ekstenzije, čime se postiže izgled pramenova.

Njega i održavanje

Kako nam kosa raste u prosjeku 1 centimentar na mjesec, tako se spušta i spoj ekstenzija. Kako spoj ne bi izvirivao i zato izgledo jako neuredno, vrlo je bitno ekstenzije održavati kod frizera koji ih je ugrađivao.

Već kod ugradnje frizer će vam preporučiti profesionalne preparate za njihovo održavanje, a bitne točke su: pranje kose pri tuširanju ili kod frizera, ne prebacivanje kose preko glave, prije pranja dobro raščešljavanje četkom za ekstenzije i to od vrhova prema gore, nakon pranja ne trljanje ručnikom već pažljivo istiskanje vode iz njih, sušenje prvo kod korijena i spojeva pa tek onda po dužini, a prije spavanja svezivanje repa kako se ekstenzije ne bi zamrsile.

Skidanje

Kad poželite skinuti ekstenzije ili se one istroše, jednostavno ih se skida tekućinom koja rastapa ljepilo s kose. Prednost ekstenzija je što njima postižete volumen, dužinu, a njihova mana je što im je potrebna posebna njega, što vjerojatno nije problem onima koji su odlučili imati dužu kosu.

Ekstenzije nisu više hit kao prethodnih godina, već je trend šišanje istih. No, ako biste htjeli probati frizuru kakve imaju Jennifer Lopez ili Paris Hilton za ekstenzije ćete trebati izdvojiti između 1,500 i 5,000 kuna.

Nikolina Perković
Frizerski sudio NIKAS
Pavla Hatza 4, Zagreb
01/4812-380

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.