Reumatoidni artrits je kronična i progresivna upalna bolest zglobova i okolnog tkiva. Pojavljuje se najčešće između 30. i 40. godine života, češća je u žena. Ako se javlja  u dječjoj dobi tj. u mladalačko doba, govorimo o tzv. juvenilnom artritisu

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Točan uzrok nastanka bolesti je nepoznat iako se smatra da nasljedni faktori imaju veliko značenje, a i samu bolest danas sve više svrstavamo u skupinu tzv. autoimunih bolesti, što znači da organizam stvara protutijela sam na sebe tj. napada vlastite zglobove.

Simptomi reumatoidnog artritisa

Bolest počinje najčešće postepeno. Javlja se osjećaj umora, znojenje ,mršavljenje, nesa nica, subfebrilne temperature( između 37 i 38°C), a zatim i bolovi u zglobovima ruku i stopala. Najčešće su zahvaćeni mali zglobovi šake uz otežano i bolno rukovanje, a najprepoznatljiviji simptom je jutarnja zakočenost i bol.

S vremenom bolovi postaju i jači i dugotrajniji, upalna oštećenja zglobne hrskavice, kosti i okolnog tkiva sve veća, a zbog upalnog razaranja zgloba javlja se s vremenom i deformacija zglobova.

Konvencionalno liječenje reumatoidnog artritisa

Važna je što ranija dijagnoza bolesti od strane specijalista reumatologa jer samo tako na vrijeme možete početi vježbati, pravilno se hraniti i liječiti klasičnim, ali i biljnim lijekovima, da spriječite ili zaustavite napredovanje bolesti i komplikacije. Liječenje čak može biti i kirurško.

No, ovdje ćemo i dalje govoriti o fitoterapiji, kupkama, oblozima i čajevima od ljekovitog bilja, a u sljedećem tekstu, upoznat ću vas i s nekim receptima za doručak, ručak i večeru. Zdravom prehranom, naime, stimuliramo vlastite životne snage tijela na samozaliječenje, a znanstvenim ispitivanjem ustanovljeno je da dijeta utječe na jačanje imuniteta te se uz provedenu dijetalnu prehranu klinička slika reumatoidnog artritisa poboljšava nakon 7-15 dana. Kod R.A. morate paziti i  na tjelesnu težinu, jer svako povećanje težine (mase) djeluje nepovoljno i povećava opterećenje već bolesnih zglobova i kralježnice.

ženske noge

Fitoterapija protiv reumatoidnog artritisa

Uz zdravu prehranu dnevno treba popiti oko litru čaja od odabranog ljekovitog bilja. Čaj će svojim aktivnim ljekovitim tvarima potaknuti cirkulaciju i mokrenje, smirivat će upale i bržom cirkulacijom će i brže detoksicirati vaš organizam. Uz čaj se redovito troše i biljne kapi, a bolni zglobovi i mišići tretiraju se gelom ili kremom ili tonikom (ovisno o tome koji pripravak pacijentima više odgovara - to i napravim).

Najbolje pomažu čajevi od maslačka, zlatnice, zečjeg trna, borovice, koprive, čestoslavice, breze, stolisnika i sl. To su diuretici koji čiste organizam putem bubrega. Frangula, lan, sena i vodopija s kamilicom biljke su koje djeluju laksativno - dakle čiste naš organizam od toksina i upalnih stanica putem crijeva tj.stolice. Ne smijemo zaboraviti  niti gospinu travu, melisu, lavandu i valerijanu jer one smiruju i bolove, ali i već umornog i depresivnog bolesnika,iscrpljenog od bolova i poteškoća koje ima u obavljanju svakodnevnog života. Te biljke ujedno olakšavaju san, a mirno spavanje i dovoljno dugo odmaranje važni su u revitalizaciji zglobova i mišića.

Tople kupelji, masaže i kreme

Skuhajte 2-3 litre jakog čaja o d ružmarina, lavande, borovice, preslice... Procijeđeni čaj izlijte u kadu s pripremljenom vodom za kupanje. Kupajte se 2-3 puta tjedno po 20 minuta.

Umjesto kuhanja čajeva u malo meda, možete umiješati i  eterična ulja od već navedenih biljaka. Med s uljem dodajte u  vodu za kupanje. Et. ulje će djelovati kroz vašu kožu - bit će u krvotoku već za 7 minuta, a uz to ćete i udisati ljekovite pare te ćete dodatno provoditi i aromaterapiju.

Može se provoditi i masaža uljem gospine trave, kamilice ili divizme. U ulje se može dodati i eterično ulje mente da hladi i anestezira bolne zglobove. Masirati polukružnim pokretima ili uvijek prema srcu tj. u pravcu venske cirkulacije.

Birajući između masti ili kreme ja osobno više preporučam kremu jer se lakše upija i resorbira, lakše se i pere, a što je još važnije ne zatvara pore pa kroz kremu koža lakše „diše“.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.

Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com 

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.