Korištenjem prirodnih pasti vaši zubi će biti oprani temeljito, a dah puno svježiji. I najljepše od svega, ovakve paste mogu slobodno koristiti i djeca, jer sve što se stavlja u prirodne paste je jestivo, pa nema straha ako dijete proguta neki mali dio paste dok pere zubiće

zdravi zubi, prirodne paste za zube

Još jedan od proizvoda koji možemo napraviti sami je pasta za zube. Koliko god to možda zvučalo čudno i pomalo nevjerojatno, za samo par minuta možete napraviti pastu prema vlastitim željama i kreacijama. Izbor sastojaka koje možete upotrijebiti je zaista veliki, pa možete dati mašti na volju i «iskreirati» prekrasne paste za zube.

Sastojci prirodnih pasti za zube

Prirodne paste za zube se izrađuju od glina (zelene ili bijele) i kalcijevog karbonata koji imaju abrazivnu ulogu, hidrolata i eteričnih ulja koji djeluju antibakterijski i na taj način dezinficiraju usnu šupljinu, ubijaju štetne bakterije, a ne štete korisnim bakterijama koje se normalno nalaze u ustima. K tome se mogu još dodati gel aloe vere ili gel crvenih algi koji se u paste za zube dodaju jer daju pastama čvrstoću, olakšavaju prijanjanje abraziva i djeluju protuupalno i antibakterijski.

Prah neema posebno učinkovit kod paradentoze i gingivitisa

Ako netko može podnijeti gorke okuse, iznimno korisno je dodati prah biljke neem koji sprječava širenje streptokoka na površini zuba, pa djeluje na prevenciju karijesa, ublažava tegobe kod paradentoze i gingivitisa, osviježava usnu šupljinu i sprječava loš zadah. 

Antibakterijska i izbjeljivačka svojstva

Za one koji vole slatkaste okuse, može se dodati biljni glicerol koji daje slatki okus, ugušćuje pastu, djeluje antibakterijski i njeguje sluznicu u ustima, zatim  prah od korijena sladića koji djeluje kao izbjeljivač, daje slatki okus i svježi dah, a može se dodati i malo stevie u prahu ili u kapima.

U paste za zube možemo stavljati sljedeća eterična ulja: anis, kadulja ljekovita, komorač slatki, limun, mandarina, paprena metvica, klasasta metvica (menta spearmint) klinčićevac, slatka naranča. Ali zašto se ne bi malo poigrali, pa napravili pastu s okusom jagode, vanilije ili nekog drugog prirodnog voćnog ekstrakta?

Prirodne paste za zube se ne pjene jer se ne dodaju sredstva koja stvaraju pjenu i na to se treba malo priviknuti, ali jednom kada se na to naviknete, više nikada nećete poželjeti oprati zube nekom drugom pastom.

Korištenjem prirodnih pasti vaši zubi će biti oprani temeljito, a dah puno svježiji. I najljepše od svega, ovakve paste mogu slobodno koristiti i djeca, jer sve što se stavlja u prirodne paste je jestivo, pa nema straha ako dijete proguta neki mali dio paste dok pere zubiće.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima  www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
Mesnička 16, Zagreb
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.