Tijekom umjerene i kontinuirane tjelesne aktivnosti dolazi do većih potreba organizma za kisikom pa krv brže struji tijelom. Na taj se način poboljšava cirkulacija, moždane stanice dobivaju više kisika, a time mozak automatski postaje aktivniji

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Movement Balance System

Svi znamo koliko su dječja pitanja pametna, njihovi odgovori nevjerojatno inteligentni, pa tako često znam reći, kao i većina majki, da je moje dijete najpametnije. Poticanjem razvoja putem pročitane nove knjige, učenjem novih instrumenata, nove igre ili novog pokreta grade se informacijski putovi koji ta mala stvorenja čine toliko inteligentnima.

Danas kada su sve ljudske mogućnosti prenapregnute, kad nemamo vremena za nove podražaje, događa se da bolesti koje su nekad pogađale stariju dob, počinju zahvaćati sve mlađu dobnu skupinu. Naš mozak nije stvoren za stil života koji nameće moderno društvo. Nažalost to je nešto što ne možemo promijeniti, no možemo promijeniti svoj dnevni ritam, ubacujući nove podražaje kojima ćemo spriječiti propadanje stanica mozga.

Broj neurona (stanica od kojih je građen mozak ) ne može se povećati treniranjem, ali možemo spriječiti prijevremeno opadanje mentalnih sposobnosti. Postoji nekoliko principa, a jedan od njih je i redovita tjelesna aktivnost. Tijekom umjerene i kontinuirane tjelesne aktivnosti dolazi do većih potreba organizma za kisikom pa krv brže struji tijelom. Na taj se način poboljšava cirkulacija, moždane stanice dobivaju više kisika, a time mozak automatski postaje aktivniji.

tjelesna aktivnost i mentalne sposobnosti

Neurolozi odvajaju tjelesnu aktivnost od mentalne (rješavanje križaljki i sl.) kojima se može pospješiti rad mozga, dodala bih kako dobro strukturirana fizička aktivnost može zaokupiti i fizičku i mentalnu komponentu. Ako se određena aktivnost u svojem rasporedu konstantno nadopunjuje novim izazovima u obliku novog rekvizita ili nove, složenije vježbe postavlja se zahtjev za njegovom izvedbom te se potiče rad mozga. Filozofija svakog treninga trebala bi pokušati pronaći odgovor tijela na adaptaciju, te dati klijentu pravi put progresije.

Tražite nove tjelesno-umne izazove. To ne znači da ćete od svakodnevnog vježbanja koje nudi različite podražaje (učenje novih vježbi, upotreba novih rekvizita, promjena rekreacijskog programa) za par godina postati genijalac, ali ćete uspjeti sačuvati optimalni kapacitet mentalne energije i odagnati neke od bolesti današnjice.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.