Romantična ljubav je samo ulaznica za predsoblje bliskosti. Počinje blijedjeti nakon nekoliko mjeseci. I dobro da je tako - emocija takvog intenziteta spriječila bi nas da normalno funkcioniramo - piše Tatjana Divjak

ljubavni parZa Valentinovo ćete možda od nekoga dragoga dobiti ružu ili neki darak. Možda će vam netko poslati čestitku, a možda će vas odvesti na mjesto koje oboje volite. Na tah dan, oni koji vole iskazuju ljubav prema onima koje vole, bez obzira jesu li raspoloženi za to ili ne. Iskaz ljubavi na Dan zaljubljenih je, htjeli mi to ili ne kulturološki - „obavezan"! Jer na Valentinovo se slavi romantična ljubav, ona na koju ste davno zaboravili, ako ste u dugogodišnjoj vezi. Ona koja vječno ispočetka puni mnoga (nezrela) srca, pa nikad ni ne osjete čar prave ljubavi.

Ideja za rješenje toga problema: Nemojte romantičnoj ljubavi davati prevelik značaj. Prolazna je, preintenzivna, a iza sebe ne ostavlja ništa, ako nismo spremni ljubljenom biti podrška, oslonac u dobru i zlu. Ljubiti iskreno znači voljeti se i kada si idemo na živce. Romantična ljubav je samo ulaznica za predsoblje bliskosti. Počinje blijedjeti nakon nekoliko mjeseci. I dobro da je tako - emocija takvog intenziteta spriječila bi nas da normalno funkcioniramo, kada bi vječno trajala. Zaljubljeni smo tada u projekciju onoga što želimo vidjeti. A nakon nje krećemo na put prema ljubavi, ali samo ako uspješno prijeđemo prag borbe za moć. Odustanite od potrebe da romantika traje vječno! Volite svakodnevno. To je prava zrela ljubav. Što ste za ljubav danas spremni učiniti?

***

Tatjana Divjak je life coach, kolumnistica magazina Sensa, kolumnistica tjednika Lider, autorica dviju knjiga s područja osobnoga razvoja i osoba zaljubljena u život. Diplomu i pravo na titulu Life Coach L. C. H. Stekla je 2005., po završetku škole za Life Coaching u Engleskoj kod Curly Martin, nakon dugogodišnje poduzetničke karijere, koja je uključivala i vođenje vlastite marketinške i PR agencije. Njezini klijenti su osobe koje žele bolje i kvalitetnije živjeti, a u individualnom radu s njima Tatjana nalazi zadovoljstvo, uspjeh, sreću i mir. Radi ono što voli i voli ono što radi. Članica je European Coaching Institutea, Europskog udruženja za trenere.

Pogledajte i ostale Tatjanine lekcije za sreću:

1. Dobro je čuti pravu riječ u pravo vrijeme
2. Društvena odgovornost je temelj sreće
3. Zašto sreća prati hrabre?!
4. Samodisciplina je temelj poslovnog uspjeha
5. Svaki dan živite u zahvalnosti!
6. Malim koracima do velikog cilja
7. Pozitivno razmišljanje je vještina broj 1
8. Što vam je u životu doista važno?
9. Ubija li novac prijateljstvo?

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.