Čini vam se da biste za pravog prijatelja sve učinili, no tek kada dođu izazovi doznate koliko je vaše prijateljstvo stvarno jako. Iz takvih se stvari može puno naučiti i o drugima, ali i o sebi - poručuje Tatjana Divjak

posudba novca prijateljimaPosudila sam novac svom prijatelju i prolazili su dani, a povrata nije bilo. Isprva sam bila strpljiva, no s vremenom me, nakon razdoblja razočaranja, uhvatila ljutnja. Osjetila sam se iznevjerenom i tražila svoj novac natrag. Nije bila riječ o velikom iznosu, no povrat posuđenog novca postao mi je važan, jer sam se osjetila prevarenom. Posuđeni iznos mi je bio vraćen, ali ja ipak nisam naučila pouku.

Puno godina nakon toga prijateljica me je tražila da joj posudim novac. I posudila sam. Prolazilo je vrijeme i ja sam čekala da mi novac bude vraćen. Sjetila sam se već doživljenog osjećaja ljutnje i odlučila pokloniti posuđeni novac, ne želeći staviti cijenu na naše prijateljstvo.

Ideja za rješenje toga problema: Iz svega u životu možemo nešto naučiti. Kada ponovite svoju pogrešku, ne očekujte da vas ta škola neće koštati. Budite spremni priznati svoj udio u problemu. Ako novac posudite prijatelju, razmislite jeste li spremni izgubiti prijatelja ako vam novac ne bude mogao vratiti. Pravilo koje nema alternative tada glasi: ne posuđujte novac prijatelju, ako se jednog od to dvoje niste spremi odreći.

***

Tatjana Divjak je life coach, kolumnistica magazina Sensa, kolumnistica tjednika Lider, autorica dviju knjiga s područja osobnoga razvoja i osoba zaljubljena u život. Diplomu i pravo na titulu Life Coach L. C. H. Stekla je 2005., po završetku škole za Life Coaching u Engleskoj kod Curly Martin, nakon dugogodišnje poduzetničke karijere, koja je uključivala i vođenje vlastite marketinške i PR agencije. Njezini klijenti su osobe koje žele bolje i kvalitetnije živjeti, a u individualnom radu s njima Tatjana nalazi zadovoljstvo, uspjeh, sreću i mir. Radi ono što voli i voli ono što radi. Članica je European Coaching Institutea, Europskog udruženja za trenere.

Pogledajte i ostale Tatjanine lekcije za sreću:

1. Dobro je čuti pravu riječ u pravo vrijeme
2. Društvena odgovornost je temelj sreće
3. Zašto sreća prati hrabre?!
4. Samodisciplina je temelj poslovnog uspjeha
5. Svaki dan živite u zahvalnosti!
6. Malim koracima do velikog cilja
7. Pozitivno razmišljanje je vještina broj 1
8. Što vam je u životu doista važno?

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.