Željko Senečić, poznati hrvatski slikar, filmski redatelj, scenograf i scenarist, u sklopu filmskog koncepta Movietheater Off Theatra Bagatella, predstavlja svoj najnoviji igrani film pod naslovom "Pušiona ili Hrvatska danas"! Nažalost, tek je malobrojna publika čula za to izuzetno filmsko djelo, izuzetno kako po sadržaju tako i po filmskom prosedeu

pušiona, željko senečić

Slikarsko oko Željka Senečića prisutno je u svim kadrovima filma, koji kao da silaze sa slikarskog platna na filmsku vrpcu i postaju život, očaravajući svojom vizualnošću i ljepotom! No nije samo to vrijednost filma "Pušiona"; Željko Senečić je ovim filmom pokazao ne samo hrabrost i čudesnu senzibilnost u odabiru teme, već je radikalno raskrstio s tzv. velikim i sudbinskim temama naše „filmske industrije“. Time je pokazao i dokazao da se može napraviti izuzetan film i o tzv. malim stvarima, ali koje u jednom trenutku upravo zahvaljujući Senečiću postaju univerzalno bliske svim ljudima od Hrvatske do Ognjene zemlje. Posebno je čudesno o čemu nam to Željko Seničić pripovijeda u filmu – priča priču o jednom malom rubnom kazalištu na kraju grada, o glumcima i redateljima, o ljubavi i pohlepi, odanosti i žrtvovanju.

I dok drugi u svojim filmovima tobože tematiziraju sudbinske probleme nacije, Senečić skromno, ali i odvažno, snima film o malim stvarima i malim ljudima, o jednom malom rubnom kazalištu zvanom Bagatella u kojem je, usput rečeno Pero Kvrgić dvadeset i pet godina oduševljavao zagrebačku kazališnu publiku! Senečić je tim odvažnim potezom pokazao da nema velikih i malih tema nego samo velikih i malih filmskih redatelja.

Nažalost, kao što se uredi za kulturu maćehinski odnose prema mnogim projektima, tako je i film "Pušiona" realiziran bez kune natječajnih sredstava. Netko bi se mogao našaliti i reći: „Pa tko bi financirao film s takvim naslovom“? A opet, dovoljno se okrenuti oko sebe i pogledati što se sve događa u politici, kulturi, gospodarstvu, građevinarstvu, ribarstvu i sudnicama hrvatskih sudova pa da nam riječ "pušiona" djeluje gotovo bezazleno u svome prenesenom značenju.

Igraju: Dragan Despot, Božidar Alić, Anja Šovagović-Despot, Filip Šovagović, Ranko Zidarić i drugi.

Kako biste se uvjerili u hrvatsku "Pušionu", svakako treba pogledati film koji svim svojim elementima odskače od aktualne hrvatske filmske produkcije; toplo ga preporučamo!

MOVIETHEATER OFF THEATRA BAGATELLA čeka sve ljubitelje iznimnih filmskih ostvarenja svakog petka u 19:30 sati uz rezervacije na telefon 01/ 61-70-423 .
Prva javna projekcija filma "Pušiona" Željka Senečića je u petak 18. svibnja, u 19:30, Off Theater bagatella, Bednjanska 13, Zgareb

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.