Dvojica muškaraca zaljubljena su u istu ženu, zagonetnu Noru: Francuz Louis Blériot, slobodni prevoditelj, depresivan i oženjen uspješnom poslovnom ženom koja ga i uzdržava, i Murphy Blomdale, dobrostojeći američki burzovni stručnjak koji živi i radi u Londonu

život je kratak, a želja beskrajna

Napušteni, a potom iznova uhvaćeni u ljubavnu mrežu tajanstvene mlade dame, dvojica Norinih ljubavnika vjeruju da je vole, ali nisu spremni promijeniti bilo što zbog nje niti pred nju izaći s konačnom životnom ponudom koju ona od njih očekuje, ali to ne odaje. Ona pak provodi vrijeme oblijećući oko svoja dva muškarca, podajući im se i nestajući u gotovo baletnoj nježnosti i zanesenosti.

Roman Patricka Lapeyrea vješto balansira prebacujući radnju nevjerojatnom jednostavnošću iz Pariza u London, s francuskoga na engleski, izmjenjujući strasti i razočaranja, trenutke sreće obasjane zasljepljujućim suncem i one tmurne, osjenčane potpunom razočaranošću.

"Život je kratak, a želja beskrajna" svog će čitatelja neodoljivo uplesti u svijet tog nezaboravnog ljubavnog trija, istodobno sjetnog i senzualnog, dubokog i površnog, nježnog i strastvenog. Svijet je to rijetko ispunjenih želja ljubavnika današnjice što je ujedno i jamstvo suvremenosti i svevremenosti ovoga romana.

O autoru: Patrick Lapeyre rođen je 1949. g. u Pantinu, sjeveroistočno od Pariza. Nakon studija moderne književnosti na Sorbonni predaje taj predmet na više gimnazija u pariškoj regiji. Svoju književnu karijeru počeo je 1984. g. objavivši roman "Le Corps inflammable" (Zapaljivo srce), a prvo važno književno priznanje dobiva za roman "L'Homme-soeur" (Čovjek po kroju duše) 2004. – nagradu Livre Inter. Godine 2010. objavljuje roman "La vie est brève et le désir sans fin" (Život je kratak, a želja beskrajna) koji je iste godine bio u najužoj konkurenciji za tri najvažnije francuske književne nagrade: Goncourt, Renaudot i Feminu. Pripala mu je posljednja od njih. 

Prijevod: Gordana V. Popović

Cijena: 99 kn

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.