Na novom svjetskom festivalu arhitekture predstavit će se dva hrvatska projekta - "Arena Zagreb" i "Biooctanic". Ne sumnjamo da će oduševiti prisutne te čvrsto držimo palčeve za titule najboljih

biooctanic arhitekturaSvjetski festival arhitekture - prestižni godišnji događaj u arhitekturi održava se po drugi put, od 4. do 6. studenog u Barceloni. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha hrvatskih arhitekata, ove je godine u veliko finale izabran studio UPI-2M sa svoja dva projekta - višefunkcionalnom sportskom dvoranom „ARENOM ZAGREB" u dvije kategorije - za najbolju sportsku građevinu i najbolji dizajn konstrukcije te proizvodnim eko tornjem "BIOOCTANIC" u kategoriji futurističkih objekata.

Na Festival je ukupno prijavljeno 630 projekata iz 81 zemlje širom svijeta od kojih je 273 projekta ostalo u finalu. Svi finalisti koji su se našli u utrci za ovu laskavu titulu predstavit će se uživo kratkom prezentacijom pred festivalskom publikom i međunarodnim žirijem kojega čine cijenjena imena svjetske arhitekture poput Sir Petera Cooka, Charlesa Jencksa, Michela Rojkinda i ostalih.

Kategorija SPORT uz UPI-2M bilježi još pet finalista od kojih su dvije sportske dvorane iz Hrvatske - porečka Žatika i sportska dvorana u Varaždinu, zatim rekonstruirani Wimbledon Centre Court, australska Berry Sports Hall i američki Atlantic Health Jets Training Facility.

U kategoriji dizajna konstrukcije, sedam je finalista, a „ARENA ZAGREB" se između ostalog natječe uz kanadski „Richmond Olympic Oval Roof" koji će ugostiti discipline brzog klizanja na Zimskim olimpijskim igrama 2010. godine.

"BIOOCTANIC" u konkurenciji je za najatraktivniji futuristički dizajn s još pet kandidata od kojih je jedan "živa zgrada" ("Das Urpflanza Haus") američkih arhitekata iz The Boston Visionary Cell Inc.

Svaki projekt prijavljen na Festival bit će izložen u službenoj galeriji Festivala i dakako otvoren za sve posjetitelje i sudionike. Zadnjeg dana upriličit će se i svečano proglašenje pobjednika za glavnu nagradu Festivala - "Građevina godine 2009".

Naše dvije "zvijezde"

BIOOCTANIC je toranj koji služi za vertikalnu proizvodnju različitih biljnih kultura - u ovom slučaju bambusa i algi koji se kroz tehnološke pogone prerađuju u biogorivo i isporučuju direktno krajnjem korisniku u obliku crpki. Zatvorenim površinama umnažanim po vertikali unutar tornja rješava se problem zauzimanja horizontalnih površina na otvorenom kojih ionako biva sve manje.

Svojom konfiguracijom tornjevi ukazuju što se događa u njihovoj unutrašnjosti i postaju jaki reperi u novom zdravom gradu. A od samog vizualnog identiteta bitnije je biogorivo koje nadomješta već zagađene izvore u gradovima. Dodatna kvaliteta ovakvog projekta je i u činjenici da tijekom rasta biljaka dolazi i do proizvodnje kisika čiji nedostatak je bitan problem velikih gradova; samim time tornjevi postaju nova pluća grada.

arena zagreb

ARENA ZAGREB je višefunkcionalna dvorana smještena u Laništu s kapacitetom od 15200 sjedećih mjesta odnosno ukupno oko 20 000 mjesta uz istovremenog korištenja partera. Sagrađena je za rekordnih 17 mjeseci, povodom održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. Osim sportskih, predviđena je i za održavanje različitih kulturnih, poslovnih i zabavnih manifestacija (koncerata, izložbi, sajmova, konvencija i kongresa). Sportovi za koje je predviđena Arena Zagreb su: rukomet, košarka, odbojka, mali nogomet, tenis, stolni tenis, gimnastika, badminton, boks, hrvanje, dvoranska atletika i ostali dvoranski sportovi. Od same izgradnje, Arena je postala istaknuti simbol grada Zagreba.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.