Prirodni dezodoransi se izrađuju od biljnih ulja, maslaca, voskova, eteričnih ulja i drugih prirodnih dodataka koji njeguju kožu, stvaraju zaštitni sloj na koži i djeluju antibakterijski, antifugalno i na taj način neutraliziraju neugodane mirise

žena, prirodni dezodorans

Dezodoransi u pravilu dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris. Ako na proizvodu piše antiperspirant, to znači da sadrži niz spojeva koji začepljuju pore i na taj način sprečavaju znojenje. Ako pročitate 24-satno djelovanje ili produženo djelovanje, onda ste sigurni da je takav proizvod antiperspirant. Antiperspiranti sadrže aluminijske soli (aluminij-klorid, aluminij klorhidrat i aluminij-cirkonij), koje djelomično ili potpuno zatvaraju kanale znojnih žlijezda. Dokazano je da začepljenje pora i sprječavanje znojenja nije zdravo, jer znojenje je prirodan način na koji se hladi naše tijelo. Ali puno više od toga zabrinjavaju rezultati nekih znanstvenih ispitivanja koji su pokazali da nevezan i visoko nabijen aluminij, nakon što se vrlo brzo kroz kožu apsorbira u organizam može oštetiti DNK, a to povećava rizik od stvaranja kancerogenih stanica.

Ako su dezodoransi u spreju, ne preporučuje se njihovo udisanje jer dugotrajnom upotrebom mogu izazvati oštećenje pluća. Aluminij se također povezuje i s Alzheimerovom bolesti.

Limfni sustav ima obrambenu svrhu u našem organizmu, a ispod pazuha se nalaze skupine limfnih čvorića i kanala i nije svejedno čime ga premazujemo ili sprejamo.

Parabeni su sintetski konzervansi. Najčešće ih nalazimo u kozmetičkim proizvodima, a ponekad i u hrani. Parabeni dokazano prodiru kroz slojeve kože i ulaze u krvotok već nakon nekoliko minuta - neka istraživanja su dokazala da nakon otprilike šest minuta je sve što stavite na kožu ušlo u tijelo. Parabeni su nađeni u kancerogenom tkivu oboljelih od raka dojke i to u visokom postotku. Poznato je da parabeni ometaju endokrini sustav, odnosno hormonalnu sliku tijela imitirajući estrogen. Time povećavaju rizik oboljenja od raka dojke, reproduktivnih problema kod oba spola, raka prostate i testisa.

Prirodni dezodoransi se izrađuju od biljnih ulja, maslaca, voskova, eteričnih ulja i drugih prirodnih dodataka koji njeguju kožu, stvaraju zaštitni sloj na koži i djeluju antibakterijski, antifugalno i na taj način neutraliziraju neugodane mirise. Prirodni dezodoransi ne začepljuju pore i ne sprječavaju znojenje i mnogi možda imaju strah da će se ipak osjetiti miris znoja. Neugodan miris nastaje zbog normalnog prisustva bakterija i gljivica na koži kojima temperatura i vlaga koja se stvara ispod pazuha pogoduje za razvoj. Zbog antibakterijskog i antifugalnog djelovanja eteričnih ulja razvoj neugodnih mirisa sveden je na minimum.

Najljepše od svega u primjeni prirodnih dezodoransa je da ih možete jednostavno i lako sami napraviti, da si možete sami odrediti sastojke koje ćete staviti, sami kreirati svoj miris, pri tom uživati i dobro se zabaviti.

Izbor eteričnih ulja koja se mogu stavljati u prirodne dezodoranse je prilično velik, pa ću nabrojati neke od njih: bergamot, cedar atlaski, čajevac, čempres, eukaliptus globulus, grejp, lavanda prava, limun, limunska trava, mandarina, pačuli, palmarosa, petit grain gorke naranče, vetiver.

Korištenjem hladno prešanih biljnih ulja, maslaca, voskova i kombinacijom nekih od nabrojanih eteričnih ulja možete izraditi prekrasan dezodorans koji će vas pouzdano štititi od neugodnih mirisa i pri tom biti sigurni da stavili na sebe nešto što vam neće štetiti.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima  www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
Mesnička 16, Zagreb
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.