Caipirinha potječe iz Brazila i njihovo je omiljeno nacionalno piće. Ime ovog egzotičnog koktela dolazi od riječi ''caipira'' i odnosi se na nekog tko živi na selu - najbolje je prevesti ju kao ''djevojka sa sela''. Bez obzira na etimologiju caipirinhu u Brazilu možete naručiti bez straha da će vam umjesto koktela dovesti curu, jer svaki Brazilac na spomen te riječi prvo pomisli na popularno piće

caipirinha

IBA (International Bartender Association) je caipirinhu proglasio za jedno od pedeset najboljih pića svih vremena i danas je popularna diljem svijeta. Riječ je o jednostavnom koktelu (za pripremu su uz led potrebna samo 3 sastojka) neobičnog okusa i svojevrsnom latino pandanu popularnog mojita. Caipirinha u Brazilu tradicionalno još uvijek služi kao lijek za prehladu i grlobolju s obzirom da je njezin osnovni sastojak vrlo jaka rakija Cachaço za koju Brazilci vjeruju da djeluje kao lijek i ubrzava oporavak. Stručnjaci se slažu da je najbolja ona caipirinha koja sadrži bistru i jeftinu Cachaço rakiju.

Najbolja caipirinha u Zagrebu zasigurno je ona u restoranu Rodizio do Brasil. Idealna je kao aperitiv koji golica nepca i priprema ih za autentične mesne, morske i vege delicije pripremljene na tzv. churrasco žaru i poslužene na sabljama.

Recept: limetu narežemo na komadiće. Stavimo ih u čašu te preko njih posipamo 3 žlice šećera. Sve zajedno dobro promiješamo kako bi limeta pustila svoj sok. Čašu napunimo drobljenim ledom, preko njega ulijemo rakiju cachaço i još jednom sve dobro promiješamo.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.