Slatko pecivo od dizanog tijesta s ukusnim krokantom od lješnjaka unijet će poseban dašak božićnog duha na vaš blagdanski stol

recepti blagdani

Sastojci:

Dizano tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 250 ml mlijeka
- 60 g maslaca

Ostalo:
- 70 g maslaca
- 2 žličice cimeta
- cca 60 g RUF krokanta od badema

Priprema: Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte suhi kvasac, šećer, sol. U lončić zagrijte mlijeko pa u toplom mlijeku otopite maslac. Toplo mlijeko i otopljeni maslac dodajte u zdjelu pa umijesite tijesto – rukama ili spiralnim nastavcima za miksanje. Tijesto mijesite 5-6 minuta, a zatim ga prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplom mjestu da se diže. Kada tijesto udvostruči volumen malo ga premijesite i podijelite na četiri jednaka dijela. Komade tijesta razvaljajte u oblik kruga, malo veći od velikog kuhinjskog tanjura. 

Na laganoj vatri otopite maslac. Odvojite 2 žlice sa strane za premazivanje zvijezde, a u veći dio otopljenog maslaca dodajte cimet. Jedan komad tijesta premjestite na veliki lim za pečenje prekriven masnim papirom i premažite mješavinom otopljenog maslaca i cimeta te posipajte s 20 g RUF krokanta od badema. Isti postupak ponovite s drugim i trećim tijestom - slažite tijesta jedno na drugo, premažite mješavinom otopljenog maslaca i cimeta te posipajte s krokantom od badema.

Posljednji, četvrti komad tijesta stavite na vrh i nemojte ga ničim premazivati. Sada na vrh tijesta stavite veliki, plitki tanjur i odrežite rubove tako da dobijete lijepo oblikovan krug. Na sredinu tijesta stavite čašu i lagano ju pritisnite tako da označite krug do kojeg ćete rezati tijesto. Tijesto najprije izrežite na četvrtine, zatim na osmine pa šesnaestine. U svaku ruku uzmite po jedan trokut i istovremeno ih rotirajte prema van i to dva puta. Krajeve dobro spojite tako da se ne odvajaju. Ponovite isto sa svim trokutima i pustite zvijezdu neka odstoji još 15-20 minuta na toplome. Prije pečenja premažite ju otopljenim maslacem i dodatno posipajte s još malo krokanta od badema. Božićnu zvijezdu pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 ºC.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.