Današnji kulinarski i nutricionistički trendovi usmjereni su ka kreiranju dijete izvrsna okusa koja je pritom kalorijski i nutritivno uravnotežena, a svi ti principi najbolje su objedinjeni u mediteranskoj prehrani

zdrava hranaLjeto je pravo doba za uživanje u hrani. Priroda se pobrinula da nam upravo u to, mnogima omiljeno doba godine, osigura bogatstvo ukusnih i hranjivih namirnica. Ipak, tijekom kulinarske obrade treba znati sačuvati okus i vrijedne nutrijente, a pritom će nam zasigurno pomoći kuhinjska pomagala nove generacije - friteza Actifry i kuhalo na paru Vitacuisine iz Tefala.

Današnji kulinarski i nutricionistički trendovi usmjereni su ka kreiranju dijete izvrsna okusa koja je pritom kalorijski i nutritivno uravnotežena, a svi ti principi najbolje su objedinjeni u mediteranskoj prehrani. Bogatstvo povrća, voća, žitarica, nemasnog mesa, ribe i odabir visokokvalitetnih biljnih ulja osnovne su odrednice mediteranske prehrane.

Parenje je jedna od nutricionistički najprihvatljivijih metoda termičke obrade hrane budući da najbolje čuva izvorni okus namirnica i hranjive tvari. Parene namirnice začinjene visokovrijednim mastima mogu biti nutritivno vrijedan i ukusan obrok.

Kuhanje bez muke

Parilica Tefal Vitacuisine napravljena je sukladno najnovijim tehnološkim dostignućima, a studijama je dokazano da hrana pripremljena u ovom pomagalu zadržava i do 30 % više vitamina te je potrebno kraće vrijeme za pripremu u usporedbi s običnim kuhalom na paru. Također, budući da je podijeljena na tri odvojena odjeljka, istodobno se mogu pripremati različite namirnice (primjerice, povrće, meso, riba) bez nepoželjnog miješanja mirisa i okusa. 

Tefal Actifry moderno je kuhinjsko pomagalo koje bi se moglo nazvati fritezom nove generacije. Za razliku od konvencionalne friteze ne podrazumijeva prženje u dubokom ulju, već se ulje dodaje u malih količinama, uz pomoć standardizirane mjerice, a namirnica se peče u struji toplog zraka uz konstantno miješanje.

tefalPrimjerice, za 1 kg krumpira pečenog u Actifry fritezi potrebno je tek 14 mL ulja, što približno odgovara jednoj velikoj žlici ulja. Pritom se dobiva hrskav i slastan pommes frittes bez suvišnih kalorija i masnoća, a okus nije žrtvovan.

Također, budući da se razvija kontrolirana temperatura koja se održava na stabilnih 180 ºC, moguće je koristiti omiljeno ulje po želji bez opasnosti od stvaranja nepoželjnih toksičnih produkata i ne koristi se isto ulje višekratno kao što je slučaj s običnim fritezama. Na isti način može se pripremati i raznovrsno povrće, meso, riba, pa čak i slasni voćni deserti.

Moderan način života zahtijeva inovativne pristupe pripremi hrane. Nova kuhinjska pomagala omogućuju kontrolu količine i vrste masti u gotovom obroku te očuvanje vrijednih nutrijenata poput vitamina, minerala i fitokemikalija.

Stoga, ovoga ljeta otkrijte jednostavnu i praktičnu, a pritom zdravu i hranjivu mediteransku prehranu uz liniju Tefal „Nutritious and Delicious".

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.