Nevenu Mihiću tek je 21 godina, a već priprema svoju prvu, doista fascinantnu, izložbu kostimografskog i scenografskog opusa u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu. Oduzet će vam dah njegove raskošne skice za haljine Bizetove Carmen ili Verdijeve Traviatte

neven mihicMladom dizajneru Nevenu Mihiću kazalište nije strano, na njegovim je daskama proveo mnoge sate svoga života i to u ulozi - plesača. U Osijeku je Neven završio Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, smjer dizajn odjeće, a 2002. je primljen u HNK u Osijeku kao stalni član plesnog ansambla.

No nije obogatio daske osječkoga HNK-a samo svojim plesnim točkama, već je za neke od predstava osmislio kostime - prvi puta 2005. godine za baletnu predstavu "Zaplešimo kroz povijest", u koreografiji Antuna Marinića. Imao je tada samo 17 godina.

Za njega smo se intenzivnije zainteresirali kada je prošle godine osvojio treće mjesto na prestižnom europskom Chevroletovom natječaju. Izradio je za tu priliku (a zadatak je bio izraditi odjeću za Chevroletove hostese koju će djevojke nositi na međunarodnim sajmovima), prekrasnu višebojnu haljinu od šantung svile. 

Neven je trenutno student treće godine kostimografije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a izložba u Medijateci Francuskog instituta „Kostim i scena - jedan autor" (od 26. 10. do 5. 11.), prva je njegova samostalna izložba, koja predstavlja i jedno od uvodnih događanja modne manifestacije Modni ormar (4. do 20. 11.).

Izložba prezentira kazališne skice za operu i balet (scenografije i kostimografije), a cijela poanta je "ljepota" skice, tj. izazov da jedna osoba kreira/osmisli i kostime i scenografiju za jedan projekt-predstavu, što nije često i uobičajeno na ovim prostorima, jer većina umjetnika radi ili jedno ili drugo, a rijetko kada oboje!, objašnjava Neven Mihić.

neven mihic, skice za kostime

Ono što je kod mladog autora vrlo zanimljivo jest i sama realizacija skice kao umjetničkog medija - u prikazima idejnih rješenja Neven se služi kombiniranjem različitih tehnika. Osim crteža, tu je kolaž na pažljivo biranoj podlozi za kostime, ali i računalna animacija kojom ostvaruje virtualnu ideju scenografije.

neven mihic, racunalna skica scenografije za veselu udovicu

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.