U posvemašnjoj informacijskoj histeriji koja nas okružuje, teško je naići na umjetnost koja pruža istinske trenutke spokoja. Hrvatska slikarica Marina Konjevod zaintrigirala nas je upravo zato jer u estetskom smislu pruža ono što danas ljudima toliko nedostaje - blagost, spokoj i iskrenost

marina konjevod

Ne povodeći se za suvremenim umjetničkim trendovima koji često obiluju cinizmom, agresivnošću i vulgarnošću, Marina Konjevod stvara slikarska platna na kojima možete odmoriti oči i dušu. Njena je umjetnost iskrena i nepretenciozna, što je danas doista velika rijetkost. A njena su glavna preokupacija klasični motivi - krajolici, portreti, mrtva priroda... Takva je jednostavna i klasična umjetnost pomalo zaboravljena u brzoj i stresnoj svakodnevici u kojoj živimo. Upravo je zbog toga osvježavajuća i drugačija. Marina je rođena 1961. godine u Sarajevu, gdje je i živjela do 1982. Od '82 živi u Neumu. Slikanjem se počela baviti 1999. godine i sudjelovala je na likovnim kolonijama u Neumu i Glamoču te izlagala na skupnim izložbama u BiH, u Mostaru, Kreševu, Livnu, Zenici, Tuzli...

Što vas je privuklo slikanju?
- Uživam u lijepim stvarima, lijepim krajolicima, pa sam pokušala djelić te ljepote prenijeti na platno i uživati u njima u svom domu.

Imate li svoje umjetničke uzore, umjetnike koje posebno cijenite?
- U puno umjetnika sam našla svoje uzore, ali meni je osobno među najdražima Izvor Oreb. Sviđa mi se realističnost i blagost njegovih slika i pejzaža.

Što je vaša najveća inspiracija?
- Inspiraciju nalazim u svom okruženju, najviše - more, kamen i seoski pejzaži južne Hercegovine. Stare kamene kuće koje su u dosta derutnom stanju želim ostaviti na platnu kao uspomenu za sljedeće generacije koje neće imati priliku to vidjeti.

marina konjevod

Kakvo je na ovim prostorima tržište umjetnina? Prodajete li svoje slike ili slikate samo za svoju dušu?
- Kada sam počela slikati, slikala sam samo za svoju dušu, ali kako je moj rad naišao na zanimanje drugih ljudi, počela sam raditi i za prodaju. Najviše interesa pokazivali su ljudi koji su odselili u inozemstvo, pa su željeli imati djelić svoga doma i tamo gdje žive, tako da mojih slika ima na svim stranama svijeta - Njemačka, Norveška, Francuska, Kanada, Australija... S obzirom da je već neko vrijeme kriza, to se odrazilo i na prodaju slika na našim prostorima, ali zaljubljenici u umjetnost ipak izdvoje sredstva da bi uživali u onome što vole.

Vidim da volite prirodne motive, konje, krajolike, portrete... Većinom figurativno slikarstvo? Jeste li se okušali i u apstrakciji?
- Kako se moje slikarstvo razvijalo, tako sam eksperimentirala s različitim smjerovima uključujući i apstrakciju, koja se meni jako dopala, ali nije dobila dobre kritike mojih redovnih kupaca.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom u životu?
- Moj najveći uspjeh u životu je moja obitelj, koja mi daje nesebičnu podršku u svemu što radim.

Koja su vaša najljepša iskustva kao žene umjetnice?
- Druženje sa drugim umjetnicima i razmjena iskustava. Lijepo je biti umjetnik, jer možeš svašta reći, a da ništa ne kažeš.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.