Mnogim ljudima spomen mazanja biljnih ulja na kožu izaziva i budi osjećaj negativne asocijacije na masnu, sjajnu kožu. Zaista šteta, jer su upravo biljna ulja temelj ishrane kože. Biljna ulja su bogata cijelim nizom kemijskih spojeva koji njeguju i hrane kožu te pomoću njih možete doista njegovati bilo koji tip kože - od suhe i masne, preko aknama sklone kože, do osjetljive kože

žena, biljke

Kako biste ispravno njegovali kožu biljnim uljima, ona moraju biti kvalitetna. Kvalitetno biljno ulje mora biti hladno prešano. Hladno prešano ulje podrazumijeva da se u procesu dobivanja ulja biljni materijal ne izlaže temperaturama višim od 60-65°C jer se tada oštećuju molekule ulja i vitamini koji se nalaze u biljnim uljima. Njega biljnim uljima je također i jeftina kao kozmetika, a izrada je jednostavna i ne zahtijeva nikakvo dublje poznavanje izrade kozmetičkih pripravaka. Kako biste dobili uvid u široki spektar biljnih ulja za njegu navest ću samo mali dio ulja i njihovu namjenu:

Argan - ulje koje je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, karotenima, i vitaminom E. Pogodno je za tretiranje suhe, zrele kože, regenerira i djeluje protuupalno, pa se koristi u tretiranju seboreje, dermatitisa i psorijaze.

Avokado - bogato je lecitinom, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom E i beta karotenom. Tamno zelene je boje, blagog mirisa i brzo se upija. Namijenjeno je za njegu suhe, dehidrirane i zrele kože i kože sklone upalnim procesima.

Badem, slatki -  namijenjeno je njezi suhe i osjetljive kože sklone svrbežu i iritacijama. Izuzetno dobro za njegu osjetljive dječje kože. 

Lješnjak – spada u brzoupijajuća ulja. Pogodno je za masnu, aknama sklonu kožu, za osjetljivu kožu sklonu crvenilu i kožu kojoj nedostaje vlage.

biljna ulja

Makadamija – bzoupijajuće ulje, orašastog mirisa. Sadrži palmitoleinsku kiselinu koja se nalazi i u sebumu, i zato je pogodno za tretiranje suhe i zrele kože.

Marelica – namijenjeno je suhoj i osjetljivoj koži. Ugodnog je mirisa badema, fino je mazivo i brzo se upija.

Plod divlje ruže -  jedno od najdragocjenjenijih kozmetičkih ulja. Pokazuje izvrsne rezultate  u regeneraciji oštećene kože, ožiljaka, opekotina, strija, bora, hiperpigmentacija, akni ekcema, dermatitisa, psorijaze, seboreje.

Sezam – bogato vitaminima, mineralima, lecitinom, linolnom i oleinskom kiselinom. Namijenjeno je njezi osjetljive kože, sklone upalnim procesima. Ima svojstvo izvlačenja nečistoća iz pora, pa se preporuča za njegu kože pušača i u pripravcima protiv celulita.

Suncokretovo ulje – bogato E vitaminom, djeluje adstrigentno, omekšava i vlaži kožu.

Prema ovom popisu možete vidjeti da su mogućnosti i namjene izuzetno široke. Da biste još «obogatili» neko biljno ulje i «dopunili» njegovo djelovanje možete dodati i neko eterično ulje, već prema namjeni. Nemojte se ustručavati koristiti biljna ulja za njegu kako lica, tako i tijela, jer već nakon samo nekoliko primjena osjetit ćete razliku. Koža će biti mekša, glađa i svježija.

I na kraju, jedan mali, jednostavan, jeftin i nadasve koristan savjet: ukoliko se ipak bojite da ćete biti masni primjenom samo biljnih ulja, možete napraviti tako da u bočicu ulijete do pola nekog biljnog ulja i do vrha bočice izvorske vode (kupljene u bilo kojem dućanu). Prije upotrebe dobro promućkajte kako biste dobili emulziju i namažite lice ili tijelo. Na taj način nećete biti masni, a koža će dobiti sve što joj je potrebno.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.