Kiflice! Tko ne bi volio te mekane rolice punjenje raznim nadjevima? Ove su pripremljene od mekanog tijesta s dodatkom pire krumpira. U tijesto se ne stavlja kvasac zbog čega ih možete relativno brzo napraviti jer nema čekanja da tijesto naraste. Kiflice možete puniti nadjevom po želji, slanim ili slatkim. Ako ih radite sa slatkim nadjevom, smanjite u pola količinu soli u tijestu

krumpirove kiflice sa sunkom i sirom

Sastojci:

Od navedene količine tijesta i nadjeva dobit ćete 48 kiflica!

Krumpirovo tijesto:
- 500 g oštrog brašna
- 300 g svježeg kravljeg sira
- 300 g maslaca sobne temperature
- 400 g kuhanog krumpira2 jaja
- 8 g soli

Nadjev sa šunkom i sirom:
- 5 g maslaca
- 2 žlice krušnih mrvica
- 300 g šunke (npr. šunka u ovitku)
- 150 g sira (npr. Tilzit, Gouda)
- 200 g kiselog vrhnja
- papar, sol

Priprema: Krumpir ogulite, narežite na manje komade i skuhajte u slanoj vodi. Kuhani krumpir ocijedite, kratko prohladite pa ga izmiksajte u pire. U veću zdjelu stavite brašno, sol, maslac, svježi sir, jaja te izmiksani (pire) krumpir. Spiralnim nastavcima za miksanje sjedinite sve sastojke tijesto. Na kraju tijesto još kratko rukama oblikujte u kuglu. Ako Vam se čini jako ljepljivo slobodno dodajte još malo brašna. Tijesto ostavite u zdjeli, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite barem pola sata da odmori. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Na maslacu kratko propržite krušne mrvice, do zlatno smeđe boje. Šunku narežite na male kockice, a sir sitno naribajte. U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, šunku, sir i pržene krušne mrvice. Dodajte sol i papar prema ukusu. Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu pa razvaljajte u krug. Svaki krug razrežite na 8 jednakih trokuta. Na svaki trokut stavite po jednu bogatu žličicu nadjeva pa redom umotajte sve kiflice. Kiflice premažite razmućenim jajem i posipajte sa sjemenkama sezama. Kiflice pecite 30 minuta na temperaturi od 180°C, do zlatno žute boje.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Instagram: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.