Čempres (Cupresus sempervirens) je visoko zimzeleno stablo koje može narasti i do 25 metara visine. Ima gustu stožastu krošnju i male okrugle češere. Ovo stablo je izuzetno dugovječno pa se procjenjuje da su neka stabla stara i oko 2000 godina

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Drvo čempresa koristilo se za izradu namještaja za hramove i za izradu egipatskih sarkofaga. Zbog elegancije i dugovječnosti sađen je i još uvijek se sadi i nalazi pokraj mnogih groblja kao simbol vječnosti.

Ljekovita svojstva čempresa poznata su još od doba Asiraca koji su ga koristili kao lijek protiv hemoroida. Kinezi su žvakali češere protiv opadanja zubi, a grčki liječnik Galen ga je koristio protiv unutarnjih krvarenja.

Eterično ulje čempresa dobiva se destilacijom vodenom parom grančica i listova. Ovo eterično ulje pojačava tonus vena i limfe, pomaže i harmonizira cirkulaciju krvi, pa se koristi kod problema sa proširenim venama, hematoma, popucalih kapilara, hemoroida, upala prostate, tretiranja menstrualnih bolova, reumatskih oboljenja, edema nogu, zastoja limfe, celulita, smanjenje navala vrućine u menopazi, tretiranje simptoma PMS-a.

cempres

Osim toga, jako dobro djeluje za umirenje suhog i nadražajnog kašlja. Eterično ulje čempresa ima osvježavajući i umirujući miris, pa se koristi i u tretiranju napetosti izazvanih stresom. Tako će svega nekoliko kapi stavljenih u difuzer ili lampicu jako lijepo osvježiti prostor i djelovati opuštajuće i umirujuće.

Zbog svog kemijskog sastava eterično ulje čempresa ubraja se među vrlo sigurna ulja za korištenje pa u njegovoj zaista širokoj primjeni možete uživati opušteno i bez straha.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.