Topliji dani donijet će na tržnice pregršt sezonskoga voća, ali u igri ostaju i dobri stari agrumi koje smo tamanili i tijekom zime. Naravno, u obzir dolazi i povrće. Kombinacije u voćnim, povrtnim ili miješanim sokovima izvanredne su za detoksikaciju i mršavljenje, a ipak ostaje unos najvažnijih nutrijenata - vitamina i minerala

dijeta vocnim i povrtnim sokovima

Dijeta voćnim i povrtnim sokovima je jednostavna za provedbu, ali je naporna za tijelo, usprkos unosu važnih nutrijenata kojima voće i povrće obiluje - ponajprije, minerali i vitamini. Nutricionisti i dijetetičari stoga predlažu da ovaj tip dijete držite tijekom vikenda, i to najdulje jedan ili dva dana, jer ćete se inače osjećati malaksalo, iscrpljeno, a moguća je i pojava glavobolje.

Glavno pravilo dijete: početi dan prirodnim sokom agruma - iscijeđenim limunom ili narančom, pomiješanim s 2 dcl mlake vode. Agrumi, prvenstveno limun, pomažu organizmu da se oslobodi toksina, što je jako važno. Jer loše probavljanje hrane može dovesti do skupljanja toksina i usporavanja eliminacije masnoća. Limun je posebno učinkovit ako ga konzumiramo ujutro. Tada on aktivira izlučivanje žuči i priprema jetru za probavljanje svega ostaloga.

sok od jagodeKombinacije - agrume tijekom dana kombinirajte s ostalim vrstama voća po izboru. Posebno bobičastim voćem i jagodama. Jagoda je posebno važna jer obiluje vitaminima koji stimuliraju naš imuno-sustav. Posebno je bogata vitaminom C (količina odgovara jednoj naranči). Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo), kako bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C, koja iznosi oko 80 mg za odraslu osobu.

Povrće koje je na repertoaru dijete sokovima najčešće su: svježi krastavci, mrkva i cikla.

Sokove možete pripremite kao „bistre" - s vodom ili kao „guste" (poput smoothiesa) s light jogurtom ili malomasnim mlijekom.

Primjer menija:

Odmah nakon buđenja - čaša soka od limuna/naranče (ili miješano)
Doručak - čaša i pol soka od krastavaca
Međuobrok - čaša soka od južnog voća (papaja, ananas, avokado itd). 
Ručak - čaša i pol soka od povrća po izboru
Međuobrok - čaša soka od crvenog bobičastog voća, uz dodatak jabuke ili kruške
Večera - čaša i pol soka od povrća po izboru

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.