Irina Bokova prva je žena izabrana za generalnu direktoricu UNESCO-a. Do sada su, tijekom 60 godina postojanja UNESCO-a, jednom od najvažnijih UN-ovih institucija"vladali" muškarci

irina bokova Prvi je puta u povijesti UNESCO-a, koji postoji više od 60 godina, 22. rujna 2009. izabrana žena za generalnu direktoricu te ugledne kulturne i obrazovne Agencije UN-a. Ujedno, Irina Bokova, 57-godišnja Bugarka rođena u Sofiji, prva je osoba iz jugoistočne Europe, odnosno Balkana, koja zauzima tako visoku funkciju. Vrhunski obrazovana poliglotkinja, Bukova je naslijednica bivših komunističkih elita, zahvaljujući kojima je i došla u prvi plan bugarske političke scene.

Od 2005. godine bila je veleposlanica Bugarske pri UNESCO-u. Prilikom stupanja na dužnost, nova je direktorica najprije izrazila svoje poštovanje ostaloj osmorici kandidata. Posebno se obratila Egipćaninu Faruku Hosni, dugogodišnjem favoritu za naslijednika Koichira Matsuure, Japanca koji je odradio dva mandata.

Preuzet ću mnoštvo egipatskih prijedloga i ideja pa se nadam kako ćemo svi zajedno djelovati za UNESCO. Nikada nisam vjerovala u sukob civilizacija, bliži su mi dijalog i tolerancija. Smatram kako je neophodno zajednički sagraditi novi humanizam, izjavila je u svom govoru Irina Bokova.

Mnogi su prokometirali njezin prvi govor kao put "od komunizma do svježeg humanizma", s obzirom da je Irina Bokova, kći Georgija Bokova, nekadašnjeg visokog funkcionera bugarske komunističke partije. Otac joj je bio i urednik poznatog partijskog lista Raboticesko Delo. Irina je zato imala besprijekornu naobrazbu: gimnaziju je pohađala na engleskom jeziku, a zatim je otišla u Moskvu gdje je dobila diplomu, među probranim polaznicima Instituta političkih znanosti, čuvenog Mgimo-a. Nakon završetka studija 1976. godine, preselila se u New York, gdje je obavljala funkciju savjetnice pri UN-u do kraja 80-ih godina. Nakon pada Berlinskog zida, 1989. godine počela se aktivno baviti politikom.

Početkom 90-ih radila je kao vice-ministrica u Ministarstvu vanjskih poslova i koordinatorica odnosa Bugarske i EU, od 1995. do 1997. godine obavljala je djelatnost šefice bugarske diplomacije pa se kandidirala za zamjenicu predsjednika svoje zemlje. Posljednjih pola godine Bokova je na putovanjima slijedila predsjednika Georgija Purvanova, ostvarila zapaženu kampanju u frankofonskoj Africi, te lobirala za bugarske interese na Zapadu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.