Kada The Times za neku knjigu kaže - „Nađite vremena za ovaj roman. Pravit će vam društvo do kraja života.", onda možemo biti sigurni da je riječ o velikom djelu. Kada se tome pridoda i pohvala da mnogi čitatelji i kritičari roman „Kišni paviljon" nazivaju indijskim „Ratom i mirom", jasno je da je pred nama remekdjelo

vikram seth, kišni paviljon

„Kišni paviljon" prvi je dio trilogije „Prikladan momak", zadivljujuće bogata i živopisna freska Indije, koja je piscu Vikramu Sethu donijela svjetsku slavu.

Nedugo nakon stjecanja samostalnosti - dok Indiju tresu politički i vjerski nemiri, a tradiciju nagrizaju nezaustavljive društvene mijene - gđa Rupa Mehra traži prikladna ženika svojoj buntovnoj kćeri Lati. No Lata je odlučna samo u jednom: neće se udati za muškarca kojeg ne voli.

Sve od te prve rečenice, koja najavljuje naizgled jednostavnu potragu za prikladnim momkom i za ljubavlju, Vikram Seth vodi nas na nezaboravno putovanje Indijom sredinom prošlog stoljeća. U ovom očaravajućem romanu, koji mnogi nazivaju indijskim „Ratom i mirom", sudbine četiriju obitelji ispreplest će se i ukrstiti, uvodeći nas u jednu od najpotresnijih priča o suvremenoj Indiji, njezinoj prošlosti i budućnosti, njezinim bojama i okusima, njezinoj poeziji i glazbi.

"Proučavajući zemljovid Indije, nećete na njemu pronaći grad Brahmpur. No otputujete li u Indiju, pronaći ćete ga gotovo svagdje... Ovo je (...) vrhunsko pripovijedanje... Dok dosegnete posljednju stranicu romana, saživjet ćete se sa sjajnom pričom, punom zapleta i mirisa Indije.", Sunday Telegraph

O autoru: Vikram Seth rođen je 1952. godine u Kalkuti. Studirao je i živio u Velikoj Britaniji, Kaliforniji, Kini i Indiji. Autor je knjiga pjesama, putopisa, biografskih djela i romana „The Golden Gate: A Novel in Verse" (1986.), koji je Gore Vidal nazvao "velikim kalifornijskim romanom", no svjetsku slavu donio mu je roman „Prikladan momak" (1993.), fantastično bogata freska Indije, kojom je osvojio WH Smith Literary Award i Commonwealth Writers Prize te naklonost čitatelja širom svijeta.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.