U godinu dana knjiga Ane Tajder "Od Barbie do vibratora" pretvorila se u "Von der Barbie zum Vibrator". Zakoračila je van granica Hrvatske i udobno se smjestila na šminkerske police knjižara Austrije, Njemačke i Švicarske. Ponosna autorica u međuvremenu je pisala o ženama u Iranu, pop kulturi i spremno krenula u pisanje doktorata o single muškarcima i ženama

Ana_Tajder"Mama mi je uvijek poklanjala bijele zečeve, svaki je bio zadužen za po jednu zemlju čudesa", bila bi prva rečenica autobiografije Ane Tajder. Ne znamo koliko je zekoslavaca Ana uspjela prikupiti i koja su sve čudesa ispunila njezinu fascinatnu životnu priču, ali drago nam je da ju je podijelila sa svima nama.

Njezina prva knjiga "Od Barbie do vibratora" svoje začetke ima u božićnom poklonu - za prijatelje je dala uvezati dijelove svoga dnevnika i stavila ih pod bor. Tako je tada i samoj sebi poklonila dotad neotkrivenu kutiju iznenađnja. U njoj nije pronašala dvije navedene ženske igračke, već još jedan talent i nezaustavljivu potrebu za pisanjem. Svoj je prvijenac Ana bazirala na vlastitom odrastanju i stasanju njezine generacije djevojaka u snažne i lijepe žene otvorene prema svim mogućnostima koje im se pružaju.

'One su hrabre, racionalne, samouvjerene i uzimaju si prava kakva imaju muškarci. Školuju se, grade karijeru, putuju, imaju sigurnosnu mrežu prijatelja, ali su u isto vrijeme ženstvene i ponosne na svoju seksualnost. Tu na žalost nastaje problem, jer one koje se odriču ženstvenosti ne uspjevaju jer djeluju nesimpatično. Ako ostanu ženstvene, djeluju nepouzdano ili slabo', objasnila je Ana koja je i sama iskusila nelaku poziciju u takvom svijetu te nakon pretrpljenog mobbinga naučila vrijednu lekciju.

'Naučila sam da ne mogu pobjediti u tuđim bitkama. I ako se protiv tako nečega borite, dobijete pečat kojeg se u istoj sredini jako teško riješiti. U životu treba znati i odustati' dodala je.

Nakon hrvatskog izdanja knjiga je dobila i svoju njemačku "sestru" koja se javnosti pokazala u nekadašnjem bečkom bordelu, a danas baru Tanzcafe Jenseites.

'Dan nakon promocije (još mamurna) otišla sam s roditeljima u Morawu, najveću bečku knjižaru u samom centru. Knjiga je bila tako postavljena da čim uđeš lupiš nosom u nju. To me tako ušokiralo da sam se rasplakala od sreće. Starci su me fotkali pokraj tog brda mojih knjiga - na veselje kupaca koje je prizor jako zabavljao. Moram priznati da mi još uvijek ne ide u glavu što se događa. Imam osjećaj kao da gledam film. Ali strašno sam sretna da sam napravila nešto što ljude interesira i na što reagiraju', ne skriva oduševljenje Ana.

Da nije bilo mentorske ruke Frédérica Beigbedera, duhoviti i provokativan naslov "Od Barbie do vibratora" bio bi tek radna verzija priče o bečkom Melrose Placeu. Upravo je Beigbederova knjiga "127,90 kn" najviše ohrabrila Anu da nastavi s pisanjem.

'Prepoznala sam se u njegovom opisu osobne krize prouzrokovane otkrićem da je sistem u kojem živimo nepravedan i baziran na krivim vrijednostima. Prepoznala sam se i u toj mješavini šminkera i intelektualca te kombinaciji marketinškog i kritičkog uma. Ali najviše me fascinirala hrabrost iskrenog opisa svijeta u kojem živi.'

Ana_TAjder_promocija_novaMadonna i Dita kao "alfa" inspiracija

Prije nego li se prepustila chick-lit svijetu, Ana je bila asistentica veleposlanika u Hrvatskoj misiji pri UN-u nakon čega se uputila u svijet marketinga gdje je radila kao međunarodni marketinški stručnjak.

Za stvaranje njezinog kreativnog okružja zaslužni su umjetnički super par - otac arhitekt i majka glumica/slikarica. Radovan Tajder i Jagoda Kaloper, podržavali su sve njezine oblike umjetničkog izričaja od najmlađih dana.

Tako zidovi zagrebačkog stana pamti Anine prve crteže, a Teater &td njezine prve plesne pokrete na sceni. Danas uživa u modernom baletu, a prepušta se i salsi zahvaljujući kojoj može potpuno izživjeti svoj južnjački temperament, svoju papriku kako to naziva mama Jagoda. Premda se kritički odnosi prema svijetu poznatih i slavnih, i u pop kulturi nalazi na fantastične primjere ženske emancipacije.

'Za mene je Madonna jedina žena iz popularne kulture s ogromnim pozitivnim utjecajem na moju generaciju žena. Odrasle smo uz nju, ona nas je sve te godine učila samouvjerenosti, fokusiranosti i originalnosti. Dokazala je da ne moramo skrivati svoju seksualnost da bi postale jake te da je u redu igrati se, mijenjati smijerove i raditi greške - ako ostanemo vjerne sebi samima. Ali najvažnije, pokazala nam je da je moguće koncentrirati se na sebe i svoj uspjeh, a onda osnovati obitelj. Ali strašno sam razočarana njenim zadnjim albumom kojim je opalila pljusku toj istoj emancipaciji kojoj nas je učila. Umjesto da iskoristi svoje godine i poziciju uspješne žene i majke da bi nas ohrabrila za proces starenja, pokušala je od sebe napraviti 25-godišnju starletu'.

Anin stil odjevanja nije bio obilježen provokacijom kao kod kraljice popa te su ga 11 godina činili poslovni kostimići i bijele bluze. Danas uživa u balerinkama, tenisicama i vojničkim jaknama, ali zbog rockabilly prošlosti još uvijek tinja strast prema pedesetima zbog čega kao stilsku ikonu izdvaja još jednu 'alficu', Ditu von Teese. A kada bi u omiljenoj balskoj haljini krenula na izlazak iz snova, bi li se počastila najpoznatijom slasticom njenog trenutnog grada?. 'Prava zaherica mi je presuha i nedovoljno slatka. Ne kužim kako je tako dosadna torta postala toliko slavna.'

Uz najhrabriji opis nedodirljive slastičarske gospođe, preporučamo Aninu sočnu i slatku knjigu koju sada možete komentirati i sa svojom austrijskom prijateljicom, ako je imate.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.