Jedna od najvećih pustolovina koju je smislila ljudska mašta i omiljen klasik svih generacija, "Alisa u zemlji čudesa", osvanula je u novom izdanju koje nas je oduševilo prekrasnim ilustracijama mladog hrvatskog ilustratora svjetskog glasa, Zdenka Bašića

alisa u zemlji cudesa, ilustracija zdenko basic

Svi dobro znamo priču o znatiželjnoj djevojčici Alisi koja se nenadano (sumnja se iz čiste dosade), našla kako naglavačke propada kroz zečju rupu i upada u svijet koji je bio sve samo ne običan - čuda i čudesa, neobični likovi i još čudesniji događaji spopadaju vas doslovce sa svake stranice ove fantastične knjige koja je majstorski prepričana tako da u njoj mogu uživati i djeca mlađeg uzrasta.

Gledajte kako Alisa pred vama raste i smanjuje se, trči u Predizbornoj utrci, svraća kod Bijelog Zeca, prisustvuje čajanci kod Ludog Klobučara, razgovara s nepostojanom Cerigradskom mačkom i doživljava mnoge zgode i nezgode sve do spektakularnog kraja kada joj se na glavu obruši cijeli snop igraćih karata. Uz razne dodatke, zagonetku i nekoliko trikova, u knjizi ćete naći Vodič kroz Zemlju čudesa - knjižicu koja će vam pomoći da se snađete odlučite li se i sami ikada uputiti u posjet neobičnim likovima.

Knjigu u izdanju Planetopije, s engleskog je nadahnuto prevela Milica Lukšić, a mladi, višestruko nagrađivani hrvatski ilustrator svjetskog glasa (Carlton, Templar, Oxford Press) Zdenko Bašić oslikao je knjigu začudnim, snovitim prizorima kakve možete vidjeti jedino u Zemlji čudesa.

Zvijezda domaće ilustracije

29-godišnji Zagrepčanin Zdenko Bašić jedan je od trenutno najzanimljivijih mladih domaćih ilustratora. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna, te diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine. Pored animiranog filma, bavi se ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko knjiga za djecu, među kojima i najnovija hrvatska izdanja klasika poput Andersenovih i Grimmovih bajki. Osim toga, radi i kao dizajner i scenograf, a dobitnik je niza uglednih strukovnih nagrada.

Ove godine u lipnju 2009. u kinu Movieplex u zagrebačkom Kaptol centru održana je premijera Bašićeva animiranog filma "Guliver", koji je svoju prvu projekciju izvan RH imao u Sarajevu u studenome, u sklopu ULUPUH-ove izložbe "Lutka u ilustraciji i animiranome filmu". Prije nekoliko tjedana, Bašić je završio i 5-minutni animirani glazbeni film za Gibonnijevu pjesmu "Žeđam", prema motivima iz istog filma.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.