Primjena aromaterapije u trudnoći može biti izuzetno korisna - može ublažiti osjećaj iscrpljenosti, oticanje ruku i nogu, strah od poroda - ali je potreban oprez pri korištenju

trudnica

Iz mog osobnog iskustva trudnoća je predivno stanje. Liječnička struka kaže da u  toku trudnoće  nastaju značajne funkcionalne i anatomske promjene u čitavom organizmu žene. Sve promjene u vrijeme trudnoće manifestiraju se u bujanju i pojačanoj funkciji većine organa. Tako dolazi do promjena na spolnim organima, krvotoku, dišnim, mokraćnim i probavnim organima, u lučenju hormona, te promjena na kostima, mišićima i koži. I ne smijemo zaboraviti promjene duševnog stanja, jer trudnoća utječe na ženu ne samo kao biološko zbivanje, već i kao skup psihosomatskih proživljavanja (želja, bojazni i osjećaja).

Što se smije koristiti?

Primjena aromaterapije u trudnoći može biti izuzetno korisna - može ublažiti osjećaj iscrpljenosti, oticanje ruku i nogu, strah od poroda - ali je potreban oprez u primjeni. Naročito to važi za prva tri mjeseca trudnoće jer je tada veća opasnost od pobačaja,  a mnoga eterična ulja pospješuju menstruaciju i zato mogu biti opasna.

U prvom tromjesečju mogu se koristiti eterična ulja u aromalampici ili difuzeru. I tada su ulja izbora mandarina, naranča, geranij. Poslije se mogu nanositi na kožu putem masaža. Masaže mogu imati povoljan utjecaj na trudnicu, poboljšati joj raspoloženje i relaksirati je. Pri tom treba paziti da koncentracija eteričnih ulja ne prelazi 2% i da masaže budu blage i nježne. Svakodnevna njega kože je od velikog značaja jer se na taj način hrani koža i prevenira nastanak strija.

Lice treba čistiti hidrolatima i mazati kremama koje su napravljene od prirodnih sastojaka, a na tijelo nanositi hladno prešana nerafinirana ulja (bademovo ulje, ulje ploda divlje ruže, maslinovo ulje), ili kremu od shea maslaca s bademovim uljem.

Neugodno otjecanje ruku i nogu u zadnjem tromjesečju možete spriječiti tako da  u 50 mlilitara hladno prešanog ulja dodate 3 kapi eteričnog ulja lavande i 4 kapi  eteričnog ulja čempresa i umasirate u kožu ruku i nogu u smjeru srca. Ništa manje važna je i njega „iznutra", odnosno pravilna prehrana  koja  se treba sastojati od puno voća i povrća.

Svim trudnicama bih preporučila - njegujte se, opustite se, veselite se malom biću koje vam dolazi i trudnoća će vam biti predivno stanje!

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.