Bakalar je riba hladnih voda pa poput lososa obiluje esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. Brojna su istraživanja utvrdila blagotvorno djelovanje ovih masnih kiselina na zdravlje, stoga uživajte, jer bakalar je osim toga i niskokaloričan

bakalarZa vrijeme posta, neposredno prije blagdana, prednost dajte posnim jelima - uglavnom ribljim, jer ako inače nemate naviku jesti ribu, onda je ovo idealno vrijeme i pravi razlog. Riba sadrži mnogo manje kalorija od mesa, a njena se kaloričnost može i dodatno smanjiti, ako je pripremamo s manjom količinom maslinovog ili drugih vrsta ulja.

Treba naglasiti da sve vrste ulja imaju jednaku energetsku vrijednost (1g = 37.8 kJ ili 9 kcal), ali maslinovo ulje je bolje jer sadrži nezasićene masne kiseline, koje povoljno djeluju na ljudsko tijelo. Iako je jelo posno, treba ga razumno konzumirati jer nijedno nije bez kalorija.

Tradicionalno vodeći badnji užitak je sušeni bakalar. On može biti pripremljen na mnoštvo načina, no ipak je nekako najomiljeniji kada je pripremljen s krumpirom. Bakalar je (kao u ostalom i druga riba koja krasi badnji stol, poput slatkovodne ribe u sjevernim krajevima), odličan niskokalorični izvor punovrijednih proteina, što znači da osigurava sve esencijalne aminokiseline nužne za pravilno funkcioniranje organizma.

Osim toga, bakalar je riba hladnih voda pa poput lososa obiluje esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. Brojna su istraživanja utvrdila blagotvorno djelovanje ovih masnih kiselina na zdravlje. Među ostalim, one organizam štite od kardiovaskularnih bolesti, makularne degeneracije, astme i artritisa.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.