Flowin sprava visokim trenjem omogućava trening snage bez utega, a vježbanje otpor duž horizontalnih, vertikalnih, rotacijskih i dijagonalnih vektora. Kako se za Pilates tehniku koriste velike lopte, bučica, gume..., ljepota Pilates Flowina leži u činjenici da je za optimizirani trening potrebna jedino težina vlastitog tijela kao opterećenje

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Iako postoji samo stotinjak izvornih vježbi Pilatesa, posljednjih godina iz tog su se oblika vježbanja iznjedrili različiti stilovi. Nema tu ništa čudno, potrebe pojedinca svakoga dana rastu, vježbe se prilagođavaju, a programi nadograđuju. Oni koji su imali priliku vježbati na tradicionalnim Pilates spravama, kao reformer, cadillac ili chair cijenit će ovu novu i ekstremno raznoliku opremu. U svijetu u kojem živimo inovacije su uvijek prisutne pa sam se tako prilikom zadnje edukacije u Sloveniji susrela s tom velikom i glatkom pločom zvanom Flowin.

Moram priznati da me odmah privukla zbog svoje neobične površine i snažna utjecaja na mišićni sustav. Imala sam osjećaj kao da sam stala na dobro ulašten parket, gdje u svakom trenutku, ako nemam kontrolu nad tijelom, mogu završiti na stražnjici. Pomičući polako noge osjetila sam svu težinu napora koji moram uložiti, jaki pritisak na ploču kako bih napravila samo jedan pravilan i snažan pokret. Nakon nekoliko vježbi bila sam mokra.

U čemu je tajna Flowina?

Načela Flowin koncepta bazirana su na vertikalno osmišljenim pokretima na velikoj ploči, dok se trenje stvara malim podmetačima koji klize horizontalno po ploči. Trenje između podmetača i ploče vrlo je precizno optimizirano za siguran i efektivan pokret koji vježbaču omogućuje potpuno ovladavanje otpora, tako da jednostavnim povećavanjem pritiska na podmetače možete mijenjati trening.

pilates flowin, martina mavrin
Vježba JELEN - iz položaja jelena rukama koje su položene na podmetače radite pokret uz tijelo natrag - naprijed. Osim čvrstog trbuha ova vježba osigurat će vam i lijepe mišiće na rukama

Flowin sprava visokim trenjem omogućava trening snage bez utega, a vježbanje otpor duž horizontalnih, vertikalnih, rotacijskih i dijagonalnih vektora. Kako se za Pilates tehniku koriste velike lopte, bučica, gume..., ljepota Pilates Flowina leži u činjenici da je za optimizirani trening potrebna jedino težina vlastitog tijela kao opterećenje.

Djelovanje Pilates Flowina

Pilates Flowin sastoji se od funkcionalnog vježbanja usmjerenog na stabilizaciju, mobilnost, snagu, ravnotežu i brzinu, dok su dopuštene vježbe u stojećoj poziciji odličan kardio-trening. Koristeći različite uporišne točke vježbanje se može prilagoditi sposobnostima pojedinca. Tijekom treninga može se koristiti statička stabilizacija specifičnih zglobova uz različitu aktivaciju mišića, od dinamičke aktivacije mišića tijekom pokreta, statičke aktivacije tijekom zadržavanja položaja i sinergističke aktivacije tijekom stabilizacije.

pilates flowin, martina mavrin
Vježba KLIZANJE - iz položaja u kojem su vam stopala paralelno skliznite jednom nogom prema natrag - vježba koja pogađa kritične točke, guzu i bedra

Pilates Flowin pomaže u daljnjem razvoju dinamičke snage i stabilnosti cora, te je pogodan za razvoj pravilne posture, kompenzaciju mišićnog disbalansa, pravilnu funkciju kralježnice i oblikovanje tijela. Zahvaljujući otporu tijekom trenja ne postoji fizički stres čime je takav trening prednost za ljude koji se oporavljaju od ozljeda ili koji imaju trajne probleme s zglobovima, kao osteoartritis.

pilates flowin, martina mavrin
Vježba AUTO-BRISAČ - dok ležite na boku, povlačite stopalo čvrsto gore-dolje na podmetaču snagom mišića cijele noge. Vježba jača cijelu dužinu unutrašnje strane noge

Gdje se koristi?

Program Flowin vježbanja također se provodi u vrhunskom sportu, rehabilitaciji unutar programa zdravstvene njege kao i unutar fitnesa, s grupnim, kružnim i individualnim treningom. Flowin ploču trenutno koriste the English Institute of Sport, Western Province Stormers, Cricket South Africa (Proteas), UK Athletics, GB Rowing, Manchester City FC , a odnedavno i klijenti Body Balance studija.

pilates flowin, martina mavrin
Vježba TROKUT - iz sjedećeg položaja, odskližite rukom na podmetaču prema natrag. Ako vam je struk slaba točka, ovo je vježba za vas

I već kad ste pomislili kako Flowin vježbe ne možete izvoditi u svome domu jer nemate Flowin spravu, rješenje dolazi. Dovoljan vam je parket i deblja krpa za glancanje. Sve što trebate je postaviti stopala na krpe i krenuti. Pritom pazite da tijekom cijelog pokreta vršite snažan pritisak stopala na krpu proizvodeći što veće trenje između parketa i krpe kako bi pokret bio sporiji i jači bez otklizavanja. Osim dobrobiti za tijelo korist ćete vidjeti i vi i svi vaš ukućani u sjajnim parketima. Zgodno zar ne? 

Želim Vam čestit Božić i da Vam svaka želja postane stvarnost, a svaki pokušaj se pretvori u uspjeh u Novoj 2011 godini! Vaša Martina.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.