Zahvaljujući dijeti temeljenoj na metodi krono-prehrane koju je osmislio ugledni francuski liječnik Alain Delabos, možete izgubiti oko 5 kilograma u mjesec dana, i to jednostavno jedući - prave namirnice u pravo vrijeme. Donosimo vam originalne postulate Delabos dijete (tj. krono-dijete), temeljene na Delabosovoj knjizi "Mršavljenje po mjeri"

dorucak, jaja, sunka, integralni kruhDebljamo se ako ne znamo osluškivati svoj bioritam. Važno je, naime, pojesti kvalitetnu namirnicu u pravom trenutku i samo na taj način ona pogoduje našem metabolizmu, a ne povećanju naših bokova. Jer organizam koristi kalorije različito s obzirom na vrijeme kada konzumiramo namirnicu. Tako naš organizam može biti štedljiv i čuvati zalihe, ili ih može potrošiti pod hitno. I zato, ako želite mršavjeti polako i bez odricanja, podesite svoj sat za jelo.

Od 5 do 9 sati ujutro: trebamo lipide

5 sati - organizam je u jeku buđenja. U tom trenu glavni je hormon kortizol, zvan još i hormon stresa, koji upravlja također i probavnim ciklusom, a tu je i neuro-medijator katekolamin, a zadatak mu je osigurati naše buđenje i psiho-intelektualni tonus jutra. Oni zajedno paze da svaki organ ili stanica imaju dovoljno neophodnog goriva i esencijalnih tvari za unutarnje obnove. A gdje ih nađu? Dijelom u našim rezervama masnoća koje masovno otpuštamo nakon odlaska u krevet, pa do 8 sati ujutro. Neka vrsta izbacivanja balasta iz tvrdokornih jastučića.

Da, paradoksalno je, ali za mršavljenje, ujutro treba također jesti lipide - sir, maslac, jaja, orašaste plodove, suhomesnate proizvode, a ne razna peciva: kroasane, gibanice, piroške, krafne..., kao ni pripravke od raznih žitarica. Jer, kad se organizam probudi treba se ponovno snabdjeti masnim kiselinama kako bi obnovio i proizvodio nove stjenke stanica. I ako ga se pravilno snabdijeva, neće ih on sam stvarati. Time se postiže dvostruki dobitak: mršavljenje i smanjenje kolesterola. Time se prvenstveno usporava probava i izbjegava divlje izlučivanje inzulina, pogodnog za nagomilavanje masnoća. Zato je, dakle, jutro pravi trenutak da si priuštite šnitu kruha s maslacem - koji vam osigurava A i D vitamin - te komadić sira i šunke. 

rucak, meso i povrceOd 12 do 13 sati: trebamo životinjske proteine

Lipoliza - razlaganje masti - je gotova, čime se sprječava apsorpcija masti kako bi se izbjeglo njihovo štetno nagomilavanje. „U tom periodu dana trebamo jesti životinjske proteine. Drugi udar kortizola, iako skromniji nego jutarnji, pokreće jako lučenje proteaza koje proizvodi jetra, a to su važni enzimi za probavu. Dakle, jetra je bitna za probavljanje hrane životinjskog porijekla. Pa je logično da za ručak jedemo životinjske proteine", naglašava doktor Delabos. Naravno, ne izbjegavamo niti povrće, složene ugljikohidrate i mahunarke. 

Od 16 do 17 sati: trebamo brze šećere

To je vrijeme pravog slavlja za sladokusce. „Za popodnevnu užinu tijelo zahtijeva brze šećere", naglašava Delabos. „Slobodno možete jesti voće - svježe i suho - i naravno čokoladu. I ako trebamo propasti zbog jedne fine mliječne čokolade, eh, pa to je pravi trenutak! A kako to objasniti? Triptofan (esencijalna aminokiselina) sadržan u mesu koje smo pojeli u podnevnom obroku ima potrebu za brzim šećerima, upravo u tom periodu dana, kako bi došao do mozga i tu se pretvorio u serotonin (hormon sreće)." Takva slatka popodnevna užina nam podiže moral u pravi čas i štiti nas od slatkih napasti sve do kraja dana. „Ali uvijek morate čekati da ogladnite i poželite jesti slatko, jer popodnevna užina je korisna samo pod tim uvjetom. U protivnom, debljate se umjesto da mršavite.", upozorava doktor Delabos. Ta popodnevna užina nam zaista dobro dođe da prekinemo glad koja nas uhvati, zahvaljujući biljnoj masnoći, a čime i uspijemo izbjeći jurišanje na hranu pri povratku kući na kraju dana.

Koje je idealno vrijeme za popodnevnu užinu? Jedan i po sat do dva prije večere, ali možete večerati i mnogo kasnije nakon užine, ili čak i ne večerati, ali samo pod uvjetom da zaista niste gladni. Jer, ako ćete se suzdržavati od jela zbog mršavljenja, dogodit će se suprotni učinak od željenog.

cokolada

Od 20 do 21 sat: trebamo lagane proteine ili mliječne proizvode

Organizam postaje ljeniji, probava je u stand-by stanju, praktički više nema izmjene tvari ničega što pojedemo, jer u to vrijeme za tijelo je najvažnije skupiti sve potrebne nutritive za noćno obnavljanje. Dakle, u to doba dana treba se odreći masnih jela (prženih krumpirića, pizza...) i slastica s visokim postotkom šećera. „Eventualno pojedite malo sporih šećera, na primjer šnitu raženog ili crnog kruha, da pomognu u obnavljanu tkiva", dozvoljava dr. Delabos.

I opet se sve svodi na proteine, ali u laganoj verziji (riba, perad), da se postigne odgovarajuća koncentracija prije njihove noćne upotrebe; imajući pri tom na umu da jedan običan unos mliječnog proizvoda može pokriti sve potrebe. Svakako, navečer se treba kloniti crvenog mesa i industrijskih brzih šećera.

vocni jogurt

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.