Ulje naranče jedno je od najčešće korištenih zimi jer ima slatku i osvježavajuću aromu te potiče optimizam i uveseljava. Nabavite li organsko ulje, ekološke kvalitete, bez sumnje ga možete koristiti i kod djece, te tako utjecati i na zdravlje vaše obitelji

slatka naranča

S obzirom da je prelazak na zimsko vrijeme već iza nas, moglo bi se dogoditi da nagla promjena i kraći dani izazovu depresiju, nedostatak motivacije te jedino želju da sjednemo i čekamo proljeće. Ipak, dar života i uživanje u njemu ne propušta se olako, stoga djelujmo preventivno s eteričnim uljem slatke naranče.

Drvo naranče ili lat. Citrus sinensis potječe iz Kine, ali se danas uzgaja u cijelom svijetu. Može narasti do 10 metara, a daje mirisne, bijele cvijetove. Eterično ulje slatke naranče dobiva se iz usplođa. Zbog svojih sastojaka djeluje kod nervoza, stresa, tahikardije, loše probave, depresije, živčane napetosti...

Ulje naranče jedno je od najčešće korištenih zimi jer ima slatku i osvježavajuću aromu te potiče optimizam i uveseljava. Nabavite li organsko ulje, ekološke kvalitete, bez sumnje ga možete koristiti i kod djece, te tako utjecati i na zdravlje vaše obitelji.

Evo par prijedloga:

BOLJE RASPOLOŽENJE I DEZINFEKCIJA - kod osjećaja depresije, potištenosti i pesimizma, ovo ulje neka bude vaš prvi izbor. U aroma lampicu dodajte ukupno 10-15 kapi slatke naranče i lavande prave. Ova kombinacija odagnat će teške misli, dezinficirati prostor, opustiti um, dati nam poticaj da se aktiviramo.

Topla kupka sa svijećama obnovit će tijelo i um; u kadu s vodom dodajte mješavinu od 5 žlica sojinog vrhnja, 2 žlice bademovog biljnog ulja, 6 kapi slatke naranče i 4 kapi korijandera. Ova ulja opustit će, pomoći da otpustite nelagodne emocije, te tako omogućiti tijelu da se regenerira. Nakon kupke nećete se ni sjećati da ste bili depresivni!

POBOLJŠANJE PROBAVE - kod tegoba s probavljanjem hrane, napetosti, grčeva i/ili mučnine u želucu pripremite slijedeću mješavinu: u 10ml biljnog ulja dodajte 5 kapi slatke naranče i 3 kapi komorača. Nanesite na područje trbuha i utrljajte.

DETOKSIKACIJA - ulje slatke naranče potiče detoksikaciju, ali i bodri naš um da izdržimo u postu. U mješavinu od 30 ml biljnog ulja lješnjaka, dodajte 7 kapi borovica bobice, 6 kapi čempresa i 10 kapi slatke naranče. Ista će potaknuti cirkulaciju i rad limfe, ali i bubrega. Nanesite na noge, bedra, područje trbuha.

Suho četkanje kože može doprinijeti detoxu, pa nabavite prirodnu i čvrstu četku. Osim pilinga mrtvih stanica kože, četkanje će potaknut limfnu drenažu i cirkulaciju. Nekoliko pravila se treba pridržavati kod četkanja; četka uvijek mora biti suha, a četka se jednom dnevno ukoliko nemate problema s kožom. Pokretima se krećite od stopala/dlanova prema srcu, izbjegavajući nježne dijelove (bradavice, lice, i sl), postupak je gotov na trbuhu gdje se kružnim pokretima krećete u smjeru kazaljki na satu.

Ukoliko tegobe kao bezvoljnost, umor, zatvor, nadutost potraju konzultirajte se s fitoterapeutom radi drenaže organa jetre, žuči, deboleg crijeva ili bubrega.

Ulje slatke naranče jedno je od najsigurnijih, a može se koristiti u kulinarstvu, ili u garderobi za osvježenje ormara, na pamučnim vaticama u kuhinjskim ormarima ako imate problema s moljcima i sl. Eksperimantirajte i otvorite se ovom divnom, ugodnom ulju, dozvolite da vas nauči nečem novom.

Napomena: ulje komorača ne smije se korisiti u trudnoći, a potrebno je koristiti ga vrlo pažljivo kod djece.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.