U posljednje je vrijeme humanitarnost naprosto postala trend, i to humanitarnost koju svi moraju vidjeti i koja se svakome mora nabijati na nos. Moraš si izliti kantu ledene vode na glavu da bi bio cool jer to znači da si pomogao... Moraš fotkati za Fejs staru odjeću koju nosiš u Caritas jer inače kao da je nisi odnio. Moraš si napisati na čelo koliko si pasa ili mačaka s ceste spasio u zadnjih godinu dana jer inače ih nisi spasio ili što?!

Zora Bjelousov
Zora Bjelousov

Od sumraka do zore i natrag

Vjerojatno ću ispasti hejterica. Ili žena koja nema smisla za humor. Ili žena koja ne zna što je to dobar PR. Ili démodé baba koja uopće ne ide ukorak s vremenom (halooo, ja power userica Fejsa, Twittera, Pinteresta, Google Plusa itd., digitalna urednica i gutačica Vergea i Mashablea, obožavateljica riječi "viralnost" – ja da ne idem ukorak s vremenom, svašta! Stvarno svašta! :) ) No, dakle, nema vaze – naprosto moram reći jer svaka stanica u mome tijelu vapi da to dobro izvrišti na glas. ALS (amyotrophic lateral sclerosis) Ice Bucket Challenge za mene nije fenomenalna akcija promicanja svjesnosti o teškoj bolesti zvanoj amiotrofična lateralna skleroza, već naprosto indikator činjenice da je svijet, cijeli svijet, totalno podebilio.

Dakle, rezimirajmo, u posljednjih 30-ak (ili koliko već dana), svjetske i domaće zvijezde i zvjezdice masovno se polijevaju ledenom vodom, histerično vrišteći i cerekajući se u kameru, a sve u cilju podizanja svijesti o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi, teškoj neuro-motoričkoj bolesti koja uzorkuje atrofiju mišića, da bi pacijenta osudila (ponekad) na godine ležanja, ovisnosti o drugima i nemogućnosti da bilo što kaže ili samostalno napravi, dok je zapravo cijelo vrijeme svjestan svega što se oko njega događa. Najgore je to što se ova bolest jako teško dijagnosticira i u principu počinje vrlo benigno – slabošću mišića, tremorom, ispadanjem stvari iz ruke (da sada ne idem u detalje jer nisam stručnjak)... Lijeka za nju nema, a čovjek koji oboli (pogađa ljude svih dobi), osuđeni su na zatvor svog vlastitog nemoćnog tijela koje je izgubilo motoričke funkcije, dok mozak jako dobro zna i procesuira što se događa. I tako do smrti.

als ice bucket challenge

Kako bi se pomoglo ljudima koju su oboljeli od ove teške bolesti, tijekom srpnja ove godine, Ameri su (tko drugi), lansirali tzv. Ice Bucket Challenge – počelo je sa slavnim osobama koje su se polijevale ledenom vodom i ispisivale svotu za donaciju te nominirale druge za izazov. Polijevala se Jennifer Lopez, polijevao se Charlie Sheen, Justin Bieber, Jessica Alba, Jennifer Aniston... Onda su se krenuli polijevati i Hrvati (jer Hrvati rade sve što i Amerikanci), slavni i neslavni... Da bi na kraju mediji i društvene mreže bile totalno zalivene ledenom vodom. I tako je i mene polila kanta ledene vode – figurativno rečeno, dakako. Jer u cijeloj toj histeričnoj paradi polijevanja, iz ledene vode isplivava samo jedna stvar – ne može se pomoći dostojanstveno i u tišini, o svojoj se "dobroti" mora vrištati na sav glas kako bi svi znali i vidjeli da se dalo, pomoglo, doniralo...

U posljednje je vrijeme humanitarnost naprosto postala trend, i to humanitarnost koju svi moraju vidjeti i koja se svakome mora nabijati na nos. Moraš si izliti kantu ledene vode na glavu da bi bio cool jer to znači da si pomogao... Moraš fotkati za Fejs staru odjeću koju nosiš u Caritas jer inače kao da je nisi odnio. Moraš si napisati na čelo koliko si pasa ili mačaka s ceste spasio u zadnjih godinu dana jer inače ih nisi spasio ili što?! Hoće li to sve na kraju završti s time da ćemo fotkati iznose na dobrotvornim uplatnicama i to također stavljati na društvene mreže?!

Više nije dovoljno da budemo humanitarni, humani i osjetljivi na tuđe probleme te da pomognemo kako znamo i možemo (u tišini), već o tome moramo vrištati cijelom svijetu kako bi se – kao fol – podigla svijest o nečemu, a zapravo samo zato da bismo ispali užasno cool, dobri i ispravni pred drugima, pred svijetom. Jer tako to rade Amerikanci, pa onda to tako moraju i Hrvati i pola svijeta...

Nisam ja nikakva svetica. Dapače, pogledala sam nekoliko Ice Bucket Challenge izazova, posebno onih u kojima npr. Tom Hiddleston (to je onaj zgodni koji igra Lokija u filmu "Thor") u bijeloj majici lijeva na sebe ledenu vodu pa mu se vidi svaki mišić na prekrasno definiranom torzu... Ali na kraju, sve skupa, to mi je bilo neuvjerljivo i glupo. Da, skupilo se novca (puno milijuna dolara) za ALS Asocijaciju, da, podigla se svijest o toj bolesti – i to možda jest argument koji bi mi začepio usta – ali i dalje ostajem pri svome – pomaganje na ovaj polupatetični polutragikomični način, u kojem se fokus zapravo privlači na sebe – to je nešto što mi je potpuno deplasirano i degutantno.

Zato mi se ipak najviše sviđa Captain Jean-Luc Picard, tj. glumac Patrick Stewart – čovjek je sjeo, ispisao ček, led iz kante stavio u viski, nazdravio i popio. Zalio se, naravno, nije.

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.