Ljekovitosti glina su poznate od davnina. Gline se sastoje od malenih kristala koji na sebe vežu masnoću i toksine iz kože. Istovremeno, gline u kožu otpuštaju silicij, kalij, kalcij, natrij, željezo, mangan, magnezij, i na taj način poboljšavaju metabolizam stanica kože

Katica Wolf
Katica Wolf

SVIJET AROMATERAPIJE

Na tržištu postoji više vrsta glina: zelena glina – koristi se kod masne i nečiste kože i u oblozima kod bolnih zglobova i mišića, bijela glina (kaolin)- koristi se u maskama za osjetljivu kožu, roza glina – pogodna za suhu kožu, crvena glina – koristi se za masnu kožu, corylus zbog prisustva silicija koji obnavlja stanice i tonizira kožu ima anti-age efekt, cedrus i cocoa potiču metabolizam kože zbog velike prisutnosti željeza, cydonia – tonizira kožu zbog prisustva kalcija, tilia i quecus – zbog prisustva magnezija smanjuju napetost potkožnog tkiva i masnoću, vulcanus – bogata je sumporom pa se koristi kod masne kože, i ljubičasta glina – izvrsna za obnovu kože zbog prisustva mangana.

Primjena glina je prilično široka, pa tako gline možemo koristiti kao maske za čišćenje lica, oralno za detoksifikaciju organizma, kao detoksifikacijska blata koja se nanose na cijelo tijelo ili samo određene dijelove tijela (kod celulita npr), kao oblozi kod bolnih zglobova i mišića, ili se može stavljati u kupke za detoksifikaciju organizma.

Za izradu maske za lice najčešće se koriste zelena i bijela glina. Zelena glina namijenjena je za njegu masne kože, a bijela za njegu normalne i osjetljive kože. U maske za lice možemo dodati biljni glicerol, biljno ulje, hidrolat i eterična ulja i na taj način dobiti izvrstan i ljekovit pripravak za njegu lica.

glina u kozmetici

U maske za problematičnu kožu može se dodati malo cink oksida ili praha neema koji djeluju protuupalno i antibakterijski, pa tako dobivamo još efikasniji i učinkovitiji pripravak za tretiranje problematične i aknama sklone kože.

Maska za lice stavlja se na suhu kožu, treba je pustiti da stoji na licu oko dvadesetak minuta i potom ju je potrebno dobro isprati mlakom vodom. Nakon toga, bilo bi dobro barem sat vremena ništa ne nanositi na lice da koža malo “prodiše”, a zatim nanijeti laganu kremu ili uljnu mješavinu. Maske za lice dovoljno je koristiti jednom tjedno, a nakon tretmana koža će izgledati svježije, odmorenije i zategnutije.

Nakon primjene gline kao detoksifikacijskog blata ili stavljanja gline u kupke sasvim sigurno ćete se osjećati svježije i odmorenije i preporučam vam da svakako nešto od toga probate.

Spomenula sam u tekstu da se zelena glina koristi i u tretmanima bonih zglobova i mišića. Pozitivne povratne informacije primjene gline u te svrhe već sam puno puta dobila, a najnoviji slučaj kada je jednom članu u mojoj obitelji natekao ručni zglob me je dodatno uvjerio u ljekovito i brzo djelovanje i takvog načina primjene. Naime, zglob je bio jako natečen, bolan i crven. Već nakon prve primjene obloga od gline bili su vidljivi pomaci. Zglob je bio manje bolan, crven i natečen, a nakon tri - četiri dana dana sve je u potpunosti nestalo.

Osim već navedenog, gline se koriste i u izradi pasta za zube gdje imaju funkciju skidanja plaka i naslaga na zubima.

U kozmetičke svrhe osim nabrojenih glina može se koristiti i zeolit glina koja je bogata slicijem, željezom, kalijem i kalcijem i koristi se kao dodatak u izradi maski za lice, naročito za njegu masne i aknama sklone kože.

Još jedna velika prednost svih navedenih preparata je njihova cjenovna dostupnost i jednostavnost izrade, pa se slobodno možete bez straha upustiti u samostalnu izradu, jer, ako pomiješate samo vodu i glinu dobit ćete ono što trebate, a dodavanjem eteričnih ulja, hidrolata i biljnih ulja dodatno ćete obogatiti i poboljšati djelovanje.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.