Zbog pregršt važnih nutrijenata koje sadrže, mahune imaju niz pogodnosti za zdravlje - snižavaju kolesterol, smanjuju rizik od raka debelog crijeva, pomažu kod astme, artroze i reumatoidnog artritisa... Sve u svemu, nemojte ih, kao do sada, uzimati zdravo za gotovo, jer to ne zaslužuju

mahuneMahune se uzgajaju gotovo u svim zemljama svijeta. Uzgajaju se od ljeta do jeseni, ali zahvaljujući modernoj tehnologiji - procesima zamrzavanja i konzerviranja - moguće ih je naći tijekom cijele godine. Smaragdno zelene su boje koja prelazi u tamniju kako se ide prema kraju sezone.

Hranjive vrijednosti mahuna

Hranjivi nutrijenti koje sadrže mahune su: kalcij, bakar, biljna vlakna, folna kiselina, željezo, magnezij, omega 3masne kiseline, fosfor, kalij, proteini, triptofan (esencijalna aminokiselina), vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin C i vitamin K.

Blagodati za zdravlje

Kao prvo, mahune su, zbog vitamina K koji se u njima nalazi, vrlo dobre za zdravlje kostiju. Također, konzumacijom mahuna pomažemo tijelu u smanjivanju količine slobodnih radikala čime se sprječava oksidacija kolesterola koji uzrokuje začepljenost krvnih žila.

Zbog obilja kalija, folne kiseline, magnezija i riboflavina (vitamin B2), mahune su dobre za kardiovaskularni sustav organizma. Velika količina vlakana koja se nalaze u mahunama pomaže u smanjenju krvnog tlaka. Vitamin C i beta karoten u mahunama smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

Kako djeluju i protuupalno, mahune su vrlo korisne osobama koje pate od astme, artroze i reumatoidnog artritisa, a studije su pokazale da mahune pomažu u smanjenju učestalosti napada migrene. Bogate željezom i folnom kiselinom, mahune su i jako dobar izvor energije i blagotvorne su kod menstruacije, kao i važne za trudnice. Redovitom konzumacijom mahuna jača se i imunitetni sustav.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.