U svakoj sorti postoji neslućeni potencijal da se stvori vrhunsko vino - to znaju pravi vinari. Kao što prave žene znaju da će i mlađahni i promiskuitetni muškarci, s malo strpljenja i vremena, postati zreli i pouzdani
Svijet muškaraca i svijet vina po mnogočemu se podudaraju. Naime, u svakoj sorti postoji neslućeni potencijal da se stvori vrhunsko vino, a vinar je taj koji ga oblikuje i odlučuje što od njega želi. Isto je tako i s muškarcima - kao kada upoznate mlađahnog, nezrelog muškarca, živahnog i nestašnog (ako pamtite prvu lekciju, sjetit ćete se da ga se može usporediti s mladim bijelim vinom kratkog vijeka trajanja, koje se brzo troši), on također ima potencijal da postane, rječnikom vina, vrhunski i zreo.
A sada, zamislite sebe kao vrhunskog vinara. Imate u rukama dobru sortu, godina je bila izvrsna, urod nikad bolji, raspolažete vrhunskim podrumom... Uzbuđeni ste, prepuni iščekivanja da što prije osjetite miris i okus jer ste uvjereni da će rezultat biti fascinantan. Nestrpljivo punite prvu butelju, još nestrpljivije ulijevate vino u čašu... A rezultat je porazan. Pred sobom imate tanko vino, slabog tijela, neusklađenih kiselina; vino koje odbija. Pa gdje ste pogriješili? A sve se činilo tako idealnim! Da, činilo se, sve do onog trenutka... kada ste postali nestrpljivi, kada ste se požurili i postali nemirni... Želite vrh, a preskačete stepenice. S vinima i muškarcima treba imati strpljenja.
Čini se da ste imali krivu procjenu, bili ste nestrpljivi, niste prepoznali situaciju i uskladili je s očekivanjima koja se uzimaju u obzir pri donošenju konačnog zaključka. Kada promatrate muškarce i, još važnije, kada ih birate, ponašajte se kao vinar. Preskočit ćemo, dakako, one vinogradarske faze tipa sađenje, njegovanje vinove loze, berbu i sav onaj mukotrpan rad. Ipak ste nježniji spol, nemojte se gnjaviti zemljom, burom i sušom, već se odmah spustite u mističan, tajanstven podrum pun izazova. U domeni eno-lita reći ću da postoje tri mogućnosti, odnosno tri faze kojima ćete putovati u borbi za vrhunsko vino. A upravo je to ono u čemu se muškarac i vino podudaraju, te tri faze su im zajedničke.Mlado vino = mladi j***vjetar
U bačvi imate mlado vino, neiskusno je, tek je ugledalo svijet, željno je dokazivanja, nadmetanja... Nudi se svakome, gotovo da je promiskuitetno, žudi za testiranjem svojih mogućnosti i rušenjem granica. Na vama je da odlučite: hoćete li mu pružiti mogućnost da s veseljem krene u svijet i napuniti ga u butelje ili ćete potisnuti i zatomiti njegove čežnje,
vjerujući kako nije pravi trenutak. Imam razumijevanja prema vašim dvojbama jer mladost i poletnost mogu značiti ples koji traje samo jedno ljeto. Već iduće godine to nije isto vino, ni ista mladost. Ali, stisnite zube i ne zaboravite da je vaš cilj situacija koju samo treba strpljivo pričekati i koja donosi najbolje rezultate.
Faza mirovanja = samo bez forsiranja
Uspjeli ste odoljeti onom kratkotrajnom naletu poletnosti i rekli ste „ne" napetosti te strpljivo krenuli dalje. Vino je sada u fazi mirovanja i čuvanja. Nema mućkanja, forsiranja, inzistiranja na promjeni, na grčevitom podizanju kvalitete. Izazov je tu, ali vaš pristup je nešto drugačiji.
Opušteni ste, ne zapitkujete bespotrebno, nema negodovanja, nema nemira u vama, ne stvarate dodatni revolt i ne želite uzburkati promjene. U osnovi, gotovo da ne trebate poduzimati ništa - samo budite tu. Pokažite brigu. Pobrinite se da je dobra atmosfera. Isto kao s muškarcem. Pojavite mu se u hladnoj noći - zagrlite ga, šutnju presijecite ponekim izrečenim osjećajem... Bit će dovoljno.
Vrhunsko vino = muškarac vaših snova
U fazi C slijedi nagrada za sav vaš trud. Vino je sazrilo. Spremno je. Onaj kaos u mladenačkoj glavi je nestao, izdajničkih bubica u glavi nema, a vama se u svoj svojoj raskoši ukazuje jedan zreli, dominantni okus koji obuzima i kojemu se kao uživatelj možete prepustiti bezrezervno, s užitkom.
Mnogi taj okus nikada ne dočekaju, jer požure s uživanjem u mladom, nezrelom vinu. Neki odustanu na pola puta i ostane im gorki okus u ustima. A vrhunski vinari dočekaju upravo onaj okus kakav su zamislili dok su još brali grozdove u vinogradu. I uvijek će vam reći da je silan trud, strpljenje i čekanje bilo vrijedno tog okusa. Dakle, dame, vi, kao i vinari... Ako nemate sreće da se situacija odmah poklopila s vašim očekivanjima, jedino što trebate je mudro i strpljivo odrediti put do željenog užitka.
cipelich
@08.06.2010. 01:44 0Ja ipak mislim da treba skinuti cipelice s nogu i dobro izgaziti to grožđe kako bi ispustilo ono najbolje od sebe :)
Tash
@14.10.2010. 19:59 0ahahahahah zakon!!! :)))
anaangela
@08.11.2010. 10:47 0Strašno mi idu na živce sugestije da žene uvijek moraju nešto čekati !! Dok ja dočekam odoše mi najbolje godine i zato ili valjaš ili ne valjaš stari moj !!!!! Odo ja u potragu za sazrelim vrhunskim vinom.
abba
@19.11.2010. 13:54 0ovo me podsjeća na onu ŠTO STARIJA KOKA ,BOLJA JUHA hahahahhah
Ronja
@23.12.2010. 20:42 0bambus <3
glamurlover
@19.01.2011. 07:53 0Zašto bismo mi morale čekati da oni prođu ovu fazu. Mislim da je ideja dobra, ali da muškarce ne treba baš toliko čekati. A što je s onima koji nikad ne sazriju?! Šalim se, ali vino je jedno, a muškarac nešto ipak drugo.
Tash
@19.01.2011. 16:08 0Moram se složiti jer nedavno se ova tvrdnja pokazala istinitom...dok sam ja čekala on "napumpao" drugu! Treba ih samo zgaziti dobro kao pravo grožđe! Hej, ali ja sam sretnija da ne mogu biti više jer sam se riješila "preguštanog vina" :))) moje vino su biće probale mnoge dok sam ja čekala da sazrije hahahaha
Tash
@19.01.2011. 16:10 1A vina bezbroj vrsta, sorti, iz različitih gradova, država, slatkih, kiselih....onih za probu....ma nema kraja....treba uživati )))