Svestrana Lana Klingor, koju javnost još uvijek najčešće percipira kao pjevačicu i voditeljicu, posljednjih se godina profilirala kao odlična stručnjakinja za odnose s javnošću, i to kako u kulturnom, tako i u komercijalnom sektoru. Lana je iznimno cool i profesionalna mlada žena, koja se nakon završenog Fakulteta politologije, posvetila PR struci, vješto balansirajući između uloge samohrane majke i poslovne žene, ali ne zaboravljajući niti pjevanje kao svoju vječnu veliku strast. No kada je pitamo koji je njen najveći uspjeh u životu, ne trepnuvši, ipak odgovara – majčinstvo!

lana klingor

Svoju si karijeru kao jako mlada započela u showbizu, da bi se tijekom vremena prebacila u sasvim drugačiju poslovnu sferu, ali sferu koja također iziskuje stalnu izloženost – odnose s javnošću. Kako je tekla tvoja karijera?
- Dok sam još studirala, surađivala sam s Viktorom Dragom na projektu Cro a porter, no više kao njegov asistent nego dio PR tima. S obzirom da sam na projektu radila godinama, puno sam toga naučila i o samoj produkciji i o PR-u, koji je od početka za Cro a porter radio Ranko Vučinić. Učiti od Ranka je iskustvo koje je nenaplativo. Godinama sam radila PR na raznim projektima, a nakon završenog fakulteta zaposlila sam se u kazalištu ZKM kao voditeljica odnosa s javnošću.

Završila si studij politologije i novinarstva na FPZG-u. Što ti je Fakultet politologije pružio? Koliko je on bio važan u formativnom/teoretskom smislu, a što si sve naučila kroz praksu?
- Prije svega mi je pružio sigurnost, kako u psihološkom smislu, tako i obrazovnom. No ono što učite o novinarstvu i odnosima s javnošću na fakultetu, nažalost nema nikakve veze s činjenicom kako stvari funkcioniraju u praksi. Sve nekako ljepše zvuči u knjigama i teorijama, no praksa je nešto sasvim drugo.

Koje su pozitivne, a koje negativne strane PR profesije u Hrvatskoj danas?
- Ako volite taj posao, koji je izrazito dinamičan jer se uvijek nešto zbiva, onda zažmirite na jedno oko zbog negativnih strana. Ne znam koju bih negativnu stranu istaknula. Možda samo to što morate biti dostupni na telefon 24/7.

Na koje teškoće najčešće nailaziš u poslu?
- U svom slučaju na predrasude. Ali volim kad ih srušim. :)

A koji su ti najveći užici posla?
- Zadovoljan klijent. Uvijek zadovoljan klijent i dobro odrađen posao.

Radila si i kao voditeljica odnosa s javnošću za zagrebačko kazalište ZKM. Koje su temeljne razlike PR-a u kulturi/kulturnim institucijama i PR-a koji trenutno radiš za komercijalne klijente?
- Moj najveći strah nakon pjevačke karijere, a na početku PR-ovske, je bio kako će me prihvatiti novinari koji rade u kulturi. Moram priznati da mi je to jedno od najljepših iskustava u životu. Zaista su divni ljudi, koji su me od početka divno prihvatili i izvrsno smo surađivali. Podigli su moje samopouzdanje i nakon toga je sve bilo lakše. Danas imam vrlo korektan odnos s novinarima koji prate i druga područja koja su mi potrebna za komercijalne klijente, što je i odlična prednost u ovom poslu. Ne bih rekla da postoje neke ogromne razlike, ali dobri međuljudski odnosi u kojem jedna strana poštuje drugu su temelj dobro posla.

lana klingor 
      Lana je prava inspiracija - od glazbenice, preko radijske voditeljice, do stručnjakinje za odnose s javnošću - sve odrađuje s lakoćom

Kako bi opisala svoj poslovni modni stil? Kako se odijevaš za posao?
- Hvala Bogu radim u full service agenciji Alert koja osim PR-a radi i marketing i kreativu pa nam je dozvoljeno da budemo kreativni i što se odijevanja tiče, no poslovni sastanci imaju svoj određeni dress code koji je standardan i mi ga poštujemo.

lana klingor

Kao mlada mama i poslovna žena, kako usklađuješ obveze prema obitelji i poslovne obveze? Imaš li slobodnog vremena za sebe?
- Pronađem ga. Rijetko, ali sve je stvar organizacije. Svo svoje vrijeme kad ne radim posvećujem svojoj kćeri pa i to smatram vremenom za sebe jer u njoj uživam više od bilo čega drugog na svijetu. Iako, malo više vremena za jogu ne bi škodilo! :) Zato su tu djed i baka, Bog ih blagoslovio.

Što bi u životu smatrala svojim najvećim uspjehom?
 - Majčinstvo smatram svojim najvećim uspjehom. Ponosna sam na svoj odnos s kćeri, kao i na činjenicu da odrasta u pristojnu i lijepo odgojenu djevojčicu. 

Planiraš li se ponovno vratiti pjevanju i showbizu?
- Pjevanju više nego showbizu, ako je ikako moguće. Radim na tome i zahvalna sam svojoj izdavačkoj kući Menart što toliko vjeruje u mene i pruža mi podršku.

Kako se „braniš“ od poslovnog stresa?
- Ne branim se jer je to gotovo nemoguće izbjeći. Pogotovo ako ste izrazito emotivni kao ja. Ustvari, ja se dobro isplačem i krenem dalje. :) Tko bi rekao, jel'? :)

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.