Zdravo, hranjivo i egzotično jelo za kojem luduje čitav svijet, svakako je slavna japanska delicija - sushi. Pred vama je jedan od najboljih, a ujedno i najjednostavnijih, japanskih recepata. Uživajte!
Sastojci:
- 4 - 6 listova nori-alge
- riža za sushi
- 3 velika filea dimljenog lososa
- svježi krastavac
- klice
- 1 dcl bijelog alkoholnog octa
- 1 dcl vode
- 1 čajna žlica šećera
- sos od soje
- podloga za izradu sushija (najbolje od bambusa)
Priprema:
Važno je da nabavite rižu za sushi (jer je ljepljiva i njome se lakše radi) te da je nakon kuhanja ne ispirete da zadrži škrob i ostane što više slijepljena. Skuhajte, dakle, rižu (mjera - šalica 2 dcl), u posoljenoj vodi. Kada je skuhana, ocijedite je, ali je nemojte ispirati - lakše će se rolati ljepljiva i puna škroba.
Napravite otopinu (2 dcl) octa, šećera i vode (vode i octa u jednakoj količini - 1 dcl). Rasprostrite rižu u plitkoj posudi i dok je još topla polijte otopinom octa, šećera i vode te pustite da se ohladi.
Zagrijte alge na srednjoj temperaturi, na električnoj ploči, 20-ak sekundi sa svake strane, dok ne promijene boju u svijetlo-zelenu.
Izrežite losos na tanke trake. Izrežite i svježe krastavce na tanke trake. (Oboje dužine malog prsta). Stavite algu na podlogu za izradu sushija, na nju stavite rižu u tankom sloju (debljini jednog zrna) po čitavoj dužini, te slažite losos i krastavce po duljini i posipajte klicama. Algu presavinite poput rolade, dobro sve stisnite. Nastavite postupak sa svakom alogom. Izrežite rolade sushija na veličinu koja vam odgovara i poslužite uz soja sos.
Napomena: od ove količine sastojaka dobit ćete oko 30-ak sushija.
Minimojka
@29.10.2010. 10:13 0Ovo baš izgleda zabavno! Mogla bih se okušati u sushiju, volim gaaa, al nikad nisam radila sama, uvijek u nekom jap.restoranu
lexia
@29.10.2010. 14:21 0njam njam
beba
@29.10.2010. 14:29 0Izgleda suuupeeer recept... prava delicija... Ali, ja uživam i u samom dimljenom lososu na toplom tostu i malim kiselim krastavcima... isto je njam njam:))))))
Charliese
@29.10.2010. 20:18 0probat ćemo pa šta bude, jer se ne isplati ići u japanske restorane, preskupi su! :(
Pticica
@01.11.2010. 13:57 0Zbilja su skupi ti japanski restorani, a ja tako volim sushi, probat cu ovaj recept
Velvet Dreams
@19.11.2010. 12:52 0Odličan recept. :D