One su u modi svakog proljeća, bez obzira na tekuće trendove. Crvene, sočne, slatke i super zdrave! Jagoda je najobožavanije voće!
Moćna i sočna
Jagoda je bogata vodom (90%), siromašna šećerom (10%), celulozom i masnoćama - to je jedno od najmanje kaloričnih voća (samo 35 Kcal na 100 g)! Pa tako može ući u program svake dijete za mršavljenje...
Bogata vitaminima
Jagoda je posebno važna jer obiluje vitaminima koji stimuliraju naš imuno-sustav. Posebno je bogata vitaminom C (količina odgovara jednoj naranči). Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo), kako bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C, koja iznosi oko 80 mg za odraslu osobu.
Izvor minerala
Kao i u većini biljnih plodova, ima najviše kalija: on dobro utječe na živčani sustav, dobar je za bubrege i dobar protiv visokog tlaka. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, koji su dobri za kosti, magnezij, koji pomaže u borbi protiv stresa, te željezo, koje daje energiju mišićima.
Tako mala, a tako važna
- povećava cjelokupnu prirodnu obranu organizma
- posjeduje neka baktericidna svojstva
- diuretična je i lagano laksativna
- vrlo osvježavajuća i otvara apetit
- učinkovita je u liječenju fizičke i psihičke slabosti
- u površinskom korištenju, revitalizira kožu, osvježava ten, sprječava stvaranje bora, i ima sposobnosti zatezanja kože
Ali, oprez, jagoda spada u namirnice koje oslobađaju histamine: otpuštajući histamin u organizam, izaziva, kod osoba s predispozicijom, pojavu alergija, osobito urtikariju, s kojom se treba boriti na način da priviknemo organizam da jede jagode (naravno postepeno...)!
Glavni sastojci jagode (na 100 g)
Radi se o srednjoj vrijednosti sastava koju dajemo kao primjer (inače, vrijednosti se određuju prema veličini, vrstama, stupnju zrelosti, uvjetima uzgoja...)
Nutritivna vrijednost:
- ugljikohidrati: 7 g
- bjelančevine: 0.7 g
- lipidi: 0.5 g
- voda: 89.5 g
- jestiva vlakna: 2.1 g
Minerali:
- kalij: 150 mg
- kalcij: 20 mg
- magnezij: 12 mg
- fosfor, sumpor, natrij, klor, bor, željezo, bakar, cink, mangan, fluor
Vitamini:
- vitamin C (askorbinska kiselina): 60 mg
- provitamin A (karoten): 0.04 mg
- vitamin B1 (tiamin): 0.02 mg
- vitamin B2 (riboflavin): 0.03 mg
- vitamin B3 ili PP (nikotinamid): 0.5 mg
- vitamin B5 (pantotenska kiselina): 0.3 mg
- vitamin B6 (piridoksin): 0.06 mg
- vitamin B8 (biotin): 0.004 mg
- vitamin B9 (folna kiselina): 0.065 mg
Slatka tajna:
Jagoda nije u pravom smislu riječi voće, već je ona rezultat debljanja cvjetišta latica, koje poprima mesnatu strukturu. A pravi voćni dijelovi su samo njena mala smeđa zrnca, koja pokrivaju površinu tih mesnatih omotača.
Ronja
@23.12.2010. 20:40 1jagoda mi je najdraže voće:)
anny
@05.01.2011. 18:34 1i meni..obožaaaaavam jagode!!! cheescake s jagodama - za prste polizat!!:)
marica89
@25.05.2012. 14:39 1eee ovakvo voće treba promicati, samo što treba znati razliku između pravih, domaćih jagoda, a i onih koji su GMO