Unutarnji glas, neodređen osjećaj, slutnja ili crv sumnje... Intuitivne misli mogu imati tisuću lica. A tko nije barem jednom u životu osjetio snažan poriv da posluša intuiciju ili nakon realiziranog lošeg scenarija izjavio - da sam barem poslušala svoju intuiciju? Treba li je, dakle, slijepo slijediti ili zanemariti?

zenska intuicijaPrvi utisak je često onaj pravi

Neki u intuiciji vide podsvjesno poznavanje svijeta. Jedan od vodećih europskih psihologa specijaliziran za istraživanje intuitivnoga Arnaud Ray, ujedno psiholog CNRS-a (Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Marseille-u), ističe: „Dovoljno je obratiti pažnju na stvari koje nas okružuju pa da ih zapamtimo, a da toga nismo ni svjesni. Tako, kada se nađemo pred problemom koji trebamo riješiti ili pred odlukom koju moramo donijeti, intuicija nađe kraće putove do naše podsvjesne memorije i naših emocija. Na tom putu, ona 'kopa' po arhivi arhetipskih informacijama - npr. po mikro-izrazima lica našeg sugovornika, intonacijama glasa, po mirisu... Ali, u trenutku kada zavlada razum, spremni smo je ignorirati.", objašnjava Ray. 

Iz navike ili od straha pred nepoznatim, prihvaćamo mišljenje drugih ili ono u što želimo vjerovati. No, to nas može napraviti vrlo nesretnima. Što se tiče ljubavi, na primjer, nikako si ne možemo zamisliti prekid, a vrlo dobro, duboko u sebi, znamo da ta veza za nas predstavlja opasnost.

Poznato je da su čak neke glavobolje izazvane odbijanjem stvarnosti koja nam se ne sviđa. I mnogobrojni tjelesni zdravstveni problemi uzrokovani su unutarnjim konfliktom između naših postupaka i onoga što „osjećamo" da bismo morali učiniti. Obratite pažnju već na prve znakove, ne zanemarite osjećaj tjeskobe, koja se manifestira kao: grč u želucu, knedla u grlu - odjednom. Intuiciju, u tom trenutku, osjećamo više kao neki predosjećaj.

Povjerenje u sebe

Svakako, u bilo kojem času našega života, privatnog ili profesionalnog, intuicija nam može biti od velike koristi. Iako se poslovni svijet o intuiciji, koja se još ne može točno definirati, javno ne izjašnjava, sve više i više ima onih koji se u nju pouzdaju. Tako mnogi od uspješnih poslovnih ljudi, u svojim odlukama, umjesto da gube sate i sate, važući za i protiv, jednostavno naprave oštar rez pouzdajući se u svoje iskustvo ili u svoj "osjećaj". Važno je imati u sebe povjerenje i znati se osluškivati.

Ali u čemu je ta posebnost intuitivaca? „Imaju povjerenja u sebe i sposobnost osluškivanja sebe. Te osobe posjeduju također vlastito uvjerenje da nema savršenog izbora. Zato ih preuzimanje izvjesnog rizika u vezi neke važne odluke uopće ne straši. Pa čak i ako se intuicija pokaže lošom, treba prihvatiti pogrešku i ne bojati se ponovno u nju povjerovati. Činjenica je da je život intuitivnih osoba mnogo ležerniji nego onih koji to nisu.", objašnjava Arnaud Ray.

zenska intuicija

Osluškujte duboke poruke iz nutrine

Treba imati povjerenja u taj unutarnji glas pun mudrosti, jer se on temelji na arhetipskim slikama. Povjerenje u intuiciju daje nam osjećaj kako smo sposobni da sami iznađemo rješenje za probleme na koje svakodnevno nailazimo. Znači da treba slijediti svoja duboka čuvstva i prihvatiti ih. To se postiže temeljitim radom na sebi, samostalno ili uz psihoterapeuta. Mnoge tehnike mogu nam pomoći u „slušanju" signala koja nam odašilje naša podsvijest. 

Evo jednog jednostavnog i početničkog načina - odvojite barem 15 minuta dnevno za sebe, u samoći. Već na početku naviru mnoga pitanja, misli, nemiri..., ali, malo pomalo, duh i tijelo se počinju opuštati. Da biste to postigli, dišite trbuhom i dopustite da u vas uđe potpuna praznina. Ili jedan drugi „trik": postavite si na glas neko pitanje i čekajte da čujete odgovor iznutra... Iznenađenje je zagarantirano! Ako ste taj temeljni posao dobro obavili, malo po malo vam se vraća povjerenje u vaša unutarnja sagledavanja.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.